Avrupa'nın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tata Steel Nederland, müşterilerine çelik siparişlerini daha düşük emisyonlu nakliye yöntemleriyle ve Kapsam 3 emisyonlarını azaltacak şekilde teslim alma seçeneği sunmaya başladı.
Başlangıçta Zeremis Delivered adı verilen hizmet, şirketin Hollanda ve Belçika'daki tesislerine 300 km mesafedeki alıcılar için geçerli olacak, ancak şirket daha uzun menzilli çözümler ve demiryolu, mavna ve deniz gemileri gibi diğer ulaşım modlarını geliştirmek için lojistik uzmanlarıyla ortaklık yapıyor.
Şirket, kamyonların geleneksel fosil yakıta kıyasla CO2 emisyonlarını %90'a kadar azaltan fosilsiz bir dizel ikamesi olan HVO100 (hidro-işlenmiş bitkisel yağ) ile çalıştırılacağını söyledi.
Tata Steel Nederland, Avrupa'da düşük karbonlu nakliye çözümleri arayan ilk çelik şirketi değil. Alman çelik üreticisi Salzgitter, düşük emisyonlu lojistik zincirleri ve nakliye konseptleri oluşturmak amacıyla Ağustos ayında yaptığı açıklamada, Avrupa içi su yolları üzerinden müşterilerine yapılan teslimatları yılda 1 milyon mt'un üzerine çıkarmayı hedeflediğini ve bunun için HGK Shipping ile işbirliğini geliştirdiğini belirtti.
Zeremis Delivered teklifi, Tata Steel Nederland'ın geçen yıl tanıttığı ve metrik ton başına 1,54 mt CO2 karbon ayak izi ile sıcak haddelenmiş rulo sunan Zeremis Carbon Lite çözümüne ek olarak, AB ortalaması olan 2,2 mtCO2e/mt'den yaklaşık %30 daha düşük geliyor.
Yüksek fırın-bazik oksijen fırını tabanlı IJmuiden çelik fabrikasında yılda 7,5 milyon mt sıcak ve soğuk haddelenmiş rulo üretme kapasitesine sahip olan Tata Steel Nederland, daha önce CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %35-%40 oranında azaltmayı ve 2045 yılına kadar tamamen karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Bu amaçla şirket, tesislerinde biyo-kömür, sıcak briketlenmiş demir ve hidrojen kullanımı gibi CO2 azaltıcı önlemleri test ediyor ve uyguluyor, ayrıca hurda kullanımını en üst düzeye çıkarıyor. 200.000 mt/yıla kadar CO2-nötr çelik tedarikini sağlayacak ilk Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) tesisinin devreye alınmasından önce CO2e emisyonlarını 500.000 mt azaltmayı hedefliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı