9.724,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,45 TRY Faiz Faiz
73,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.628,71 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Tartışmalı İhraç Bugün Başlıyor

Bireysellerin bankalardaki döviz mevduatını Hazine'ye kaydırarak fonlama sıkıntısı çeken bankaları daha da zor durumda bırakabileceği ve dolarizasyonu artırabileceği için eleştirilen bireysel yatırımcılara euro ve dolar cinsi tahvil ihraçlarında talep toplama bugün başlıyor...

Tartışmalı İhraç Bugün Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı bireysel yatırımcılara yönelik altın, euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarında talep toplamaya bugün başlıyor.

Hazine bir yıl vadeli, yıllık getiri oranı yüzde 2.50 olan euro cinsi ve 1 yıl vadeli, getirisi yüzde 4 olan dolar cinsi tahvilde bugün başlayarak hafta boyunca talep toplayacak.

Döviz cinsi borçlanma araçlarına ek olarak iki yıl vadeli, yıllık getiri oranı yüzde 2.4 olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarında bugün başlayacak talep toplama dönemi şubata kadar sürecek.

Döviz cinsi ihraçlar yıllar sonra Hazine'nin iç borç stoku içinde döviz payını ilk kez mevcut sıfır seviyesinden yükseltecek.

2012'de sıfırlanan iç borçtaki döviz payı artacak
İç borç stoku içindeki döviz payı 2006 yılında yüzde 35'e kadar yükseldikten sonra 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla sıfıra geriledi ve geçen yıl sonuna kadar sıfır olarak devam etti.

İlgili dönemde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamalarda, "2012 yılından bu yana iç borç stokunda döviz cinsi senet kalmaması nedeniyle iç borç stoku üzerinde kurdan kaynaklı riskler sıfıra indirilmiştir" görüşüne yer verilmişti.

Bu açıklamadan yaklaşık altı yıl sonra ise bugün başlayan talep toplama dönemiyle birlikte dövizle iç piyasada borçlanma yeniden başlatılmış olacak.

Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018 Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.

"Dolar bozun" çağrısına ters
Piyasalarda süreç yakından izlenirken genel beklenti Hazine'nin iç borçlanmasında döviz payının sınırlı kalmaya devam edeceği yönünde. Mevduata göre vergi avantajı olan tahvilin bireysel yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edileceği ise döviz borçlanmanın piyasaya etkisini belirleyecek.

Bir diğer taraftan ise ilgili ihraç bireysellerin bankalardaki döviz mevduatını Hazine'ye kaydırarak fonlama sıkıntısı çeken bankaları daha da zor durumda bırakabileceği ve bireyselleri dolarizasyona yöneltebileceği için eleştiriliyor.

Hükümet ağustosta kurun tarihi zirveyi test ettiği günler başta olmak üzere birçok kez bireyselleri döviz birikimlerini TL'ye çevirmeyi önerdi. İç piyasaya yönelik döviz cinsi tahvil ise bu çağrılara aksi bir eylem olarak görülüyor.

Eski bir Merkez Bankası çalışanı olan ekonomist Uğur Gürses ise döviz kontratlarını sınırlayan düzenlemenin ardından döviz cinsi tahvil ihraç edilmesini eleştirerek şöyle dedi: "Ankara ne yapmaya çalışıyor? Şunu: TL borçlanmayarak faizleri düşüreceğini düşünüp, borçlanma ihtiyacını dövizle karşılama peşinde koşuyor. Koşarken de vatandaşı dolarizasyona teşvik ediyor"

"Getiriler cazip olmasa da vergi avantajı var"
TCMB verilerine göre 7 Aralık ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları yaklaşık 95 milyar dolar ile bir süre önce gördüğü 104.1 milyar dolarlık zirvenin hemen altında. Aynı dönemde kurumsalları da içeren yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı ise 158.5 milyar dolar.

Oyak Yatırım'ın ilgili notunda "Getiriler çok cazip olmasa da vergi avantajı bulunuyor. Döviz mevduatı faiz gelirlerinde yüzde 13-18 stopaj uygulanırken Hazine tahvillerinde işlem ve faiz gelirlerinde stopaj yüzde 10" görüşüne yer verildi. Görüş şöyle devam etti: "Bazı döviz mevduat sahipleri yeni ihraç edilecek tahvili tercih edeceklerdir ancak Hazine'nin toplam borçlanmasında ve toplam mevduatlarda belirgin bir etki beklemiyoruz"

Döviz tahviline 10 banka aracılık edecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre euro ve dolar cinsi senetler için talep toplama işlemleri ile senetlerin ihracı, kupon ödemeleri ve itfasının bankalar aracılığıyla yapılacak.

İhraca aracılık edecek bankalar, Akbank, Denizbank , QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası Vakıflar Bankası Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası olarak belirlendi.

Altında talep toplama 1 Şubat'a kadar sürecek
İhraç takvimine göre ilk etap talep toplama dönemi 17-21 Aralık, yedinci ve son etap talep toplama dönemi ise 28 Ocak-1 Şubat olarak belirlendi.

Altına dayalı kira sertifikası ihraçlarına Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve altıncı etaptan itibaren Kuveyt Türk Katılım Bankası aracılık edecek.

Kaynak: Reuters

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında değişiklik yapıldı

22 Aralık 2024 Pazar

2023’te, soğuk çubuk ihracatının lideri Hasçelik oldu

20 Aralık 2024 Cuma

Diler Dış Ticaret, 2023 yılının ihracat şampiyonları arasında dikkat çekti

20 Aralık 2024 Cuma

Brezilya'nın kömür ithalatı kuraklık nedeniyle rekor seviyede

20 Aralık 2024 Cuma

Mapa-Limak-CRRC ortaklığı, Dubai Metrosu Mavi Hat İhalesini kazandı

19 Aralık 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun