Erzincan’da meydana gelen toprak kayması tarihe kazınan heyelanları akıllara getirdi. Yıllar içinde meydana gelen ve onlarca insanın ölümüne sebep olan heyelan facialarını sizler için derledik..
Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Aralık 2010’dan bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler maden sahasında toprak kayması yaşandı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. Toprak kaymasının olduğu esnada sahada bulunan 9 işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Soruşturmayla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu gözaltına alınanların sayısı 7'ye yükseldi.
Brumadinho barajının çökmesi
Erzincan’da gerçekleşen bu facia yıllar içerisinde yaşanan maden olaylarını akıllara getirdi. 25 Ocak 2019 tarihinde Brezilya'nın Brumadinho kenti yakınlarında bulunan ve madencilik şirketi Vale SA mülkiyetindeki demir cevheri atık barajında çökme meydana gelmiş ve beş dakikadan kısa bir sürede yaklaşık 12 milyon metreküp atık madde çevreye yayılarak en az 270 kişinin hayatını kaybettiği bir faciaya yol açmıştı.
Hpakant maden faciası
Dünyanın en büyük yeşim taşı kaynaklarına sahip olan Myanmar'da yıllar içinde çok sayıda maden kazası yaşandı. 2 Temmuz 2020 tarihinde Kachin eyaletinin Hpakant bölgesinde bulunan yeşim madeni alanındaki toprak kayması sonucu meydana gelen faciada, 174 kişi hayatını kaybetmişti.
Siirt bakır madeninde göçük
17 Kasım 2016’da Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy'de Ciner Grubu'na bağlı Park Holding altında faaliyet gösteren Park Elektrik Üretim Madencilik A.Ş. tarafından işletilen bakır madeninde göçük meydana gelmiş ve 16 kişi göçük altında kalmıştı.
Mariana barajının çökmesi
Brezilya'da Minas Gerais'e bağlı Mariana'da 2015'te Vale SA ve Avustralyalı BHP Billiton şirketinin işlettiği bir madenin atık barajının çökmesi sonucu oluşan toprak kaymasında 19 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış ve iki köy harap hale gelmişti. Brezilya'daki bir federal yargıç, BHP, Vale ve Samarco madencilik şirketlerini, 2015'te meydana gelen ölümcül baraj patlaması nedeniyle toplamda 47.6 milyar Brezilya reali (9.67 milyar dolar) tazminat ödemesine karar vermişti.
Taoshi maden faciası
2008 yılında Çin’in Shanxi eyaletinin Xiangfen ilçesinde bulunan Taşhan Madencilik A.Ş. tarafından yasadışı işletilen demir cevheri madeni atık barajında meydana gelen toprak kayması sonucu istinat duvarının çökmesiyle yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Heyelan, Taşhan demir madenine bağlı atık deposunu aşağı çekerek üç kat yüksekliğinde ve 600 metre genişliğinde tonlarca moloz, taş ve çamurdan oluşan bir çığa neden olmuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı