Çelik fiyatları, önceki yıla göre %19 düşerken, hurda çeliği maliyeti %14 düştü. Fiyatlar düştükçe çelik üreticileri üretimi azaltıyor ve alıcılar, fiyatların daha da düşmesi halinde eksiklik korkusuyla stoklarına ekleme yapmakta tereddüt ediyor. Hem alıcılar hem de üreticiler, sektörün olumlu haberleri boşuna beklediklerini düşünmeye başladılar.
Cowen analisti Tyler Kenyon, yayınlanan bir araştırma raporunda, “Satın alma faaliyeti çoğu ürün kategorisinde baskı altında kalmaya devam ediyor.” dedi.
Talep her zaman inşa edilen araba veya köprü sayısı ile ilgili değildir. ABD yeterli çelik üretmiyor, bu da Amerika’nın talebini karşılamak için tonlarca ithalat yapması gerektiği anlamına geliyor.
Fiyatlar şu an değişken çünkü tarife oranları değişiyor. ABD bu ay Kanada ve Meksika çeliğinde tarifeleri kaldırırken, aynı zamanda Türkiye'den çeliğe yarı yarıya indirdi ve sektördeki aracılar stoklarını kestiler.
Bunu yapmak zorundalar çünkü eğer şimdi çelik alırlarsa, fiyatlar yarın düşebileceği zaman, gelecek hafta zararına satmak zorunda kalabilirler. Ticaret müzakereleri gibi dış etkenlerden dolayı fiyatlar düştüğünde hiç kimse yüksek fiyat stoğu tutmak istemez.
Kenyon, Kanadalı, Meksikalı ve Türk çeliğine yönelik tarifelerin değişimini takiben, “Felç edici ticaret belirsizliğinin, alıcı iştahına ağırlık verdiği söyleniyor.” dedi. Alıcıların fiyatlar düştükçe geri durduğunu söyledi.
Tüm belirsizlik üretimi etkiliyor. Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan ArcelorMittal, 6 Mayıs'ta açıklanan indirimler üzerine Avrupa'da üretimin kesildiğini açıkladı.
Tarifeler Çelik Piyasasını “Paralize Ediyor”
Ticari çatışmalar çelik sektörünü kötü etkiliyor...

Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı