9.425,58 TRY BIST 100 BIST 100
38,13 USD USD USD
5,25 CNY CNY CNY
43,34 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48,69 TRY Faiz Faiz
66,44 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
39,72 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.071,20 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Tapuyu Alan Yabancıya Anında Oturma İzni

Türkiye’de gayrimenkul alacak yabancılara kolaylık sağlayacak düzenlemeler geliyor. Yeni düzenlemeyle Mütekabiliyet Yasası’nın kapsamı genişletiliyor. Böylece tapuyu alan yabancıya anında oturma izni ve vatandaşlık verilecek...

Tapuyu Alan Yabancıya Anında Oturma İzni

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alımını cazipleştirecek çalışmalara hız verildi. 2012 yılında çıkan Mütekabiliyet Yasası’yla yabancıya gayrimenkul satışının önü açılarak 183 ülke vatandaşının Türkiye’den taşınmaz ve arsa alımıma imkan verilmişti. Şimdi ise Mütekabiliyet Kanunu’nun içeriği genişletiliyor. Bu yıl içinde yapılması beklenen düzenleme ile Türkiye’de gayrimenkul alana anında oturma izni verilecek. Böylece uzun bekleme sürelerine son verilecek. Anında oturma izninin dışında yatırım miktarına göre yabancıya vatandaşlığın verilmesinin beklendiği düzenlemeye hükümetin de çok sıcak baktığı belirtiliyor. Bu nedenle düzenlemenin bu yıl içinde çıkacağı beklentisi yükseldi.

Peşin alımlar artacak

“Mütekabiliyet Yasası’nın kapsamı genişletiliyor. Yeni düzenlemeyi bekliyoruz” diyen Bulut Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bulut, yapılacak düzenleme ile yabancı alıcı gayrimenkulün tapusunu alır almaz hemen oturum hakkı verileceğini söyledi. Eski sistemde mülk alındıktan sonra yabancılara oturum izni vermek için bazen 2 yıla kadar varan sürelerle yabancıların araştırıldığını aktaran Bulut, “Beklenen yasa çıkarsa bu süre ortadan kalkacak. Bu durum hemen tapu almak isteyen yabancıları peşin alıma da yönlendirebilir” dedi. Özellikle Katarlı alıcıların bunu istediğini ifade eden Bulut, şöyle konuştu: “Kişi daireyi aldıktan sonrada araştırma yapabilir. Yasanın bu yıl içinde çıkmasını bekliyoruz. Çünkü yerli alıcının ekonomik girdileri azaldı. Dolayısıyla yabancı yatırımcıyı çekmek zorundayız. Ayrıca satılan mülk ihraç kapsamına gireceği için KDV iadesi de alacağız.” Darbe girişimi sonrası ülkenin prazitlerden temizlendiğini aktaran Bulut, “Darbe sonrası özellikle Ortadoğu’da Recep Tayyip Erdoğan sevgisi çok daha yükseldi. Bu da yurtdışından alımları artıracak. Firma olarak bizde satışlarımızın önemli bir bölümünü yabancılara yapmayı planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Vatandaşlık da sonunda gelecek

EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise bu durumun Turkuaz Kart uygulaması kapsamında yürüyeceğini ifade etti. Hükümetin yabancı alıcıya uzun süreli oturma izni vereceği hatta belli bir oranda yatırım yapana ise vatandaşlık hakkı vereceği iradesini ortaya koyduğunu anlatan Çelik, “Düzenlemeler henüz gelmedi ancak irade böyle olduğu için düzenlemeler eninde sonunda gelir” diye konuştu. Düzenlemenin yıl bitmeden yapılacağını aktaran Çelik, “Yabancı Türkiye’ye talebinin olduğu dönemde KONUTDER olarak Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması için çok uğraştık. Çünkü çeşme akarken küpü doldurmak daha kolaydı. Körfezin ilgisi de çok yüksekken bunu doğru mecrada çözmek için çok uğraştık ancak 4-5 yıl sürecinde bu noktaya geldik fakat şimdide çeşmenin suyu çok azaldı” diye konuştu. Bir problem çıktığında yasa gereği kişiyi sınır dışı hakkına sahip olduğunu belirten Çelik, bu nedenle oturma izni vermek için beklemenin bir anlamı olmadığını kaydetti.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancının Türkiye’de yatırım yapması için birtakım cezbedici unsurların olması gerektiğini belirterek, “Oturma izni alması önemli. Ancak bir o kadar gayrimenkul alanların müktesep haklarının da güvence altında olduğu belirtilmeli. Örneğin yabancı bizden deniz manzaralı bir daire aldığında bir yıl sonra geldiğinde önüne yapılıyorsa bu cazip olmuyor. Ya da bir binanın ruhsatı iptal oluyorsa bu cazip olmuyor” dedi. Yabancılarla ilgili bakanlığa bir paket sunduklarını anlatan Durbakayım, “Bu paketin içinde oturma izni, müktesep haklar gibi sektörün istediği birçok düzenleme var” açıklamasını yaptı.

Bakanla üç görüşme yaptık

Konut geliştiricilerinin de yabancıya ayrı yerliye ayrı fiyat listesi yerine tek fiyat üzerinden satış yapması gerektiğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, “Mütekabiliyet Kanunu çıktı ancak bundan tam olarak beklediğimiz etkiyi alamadık. Yapılacak düzenlemeleri ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Sivil toplum kuruluşları ve sektörün ileri gelen firmaları olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla üç kere bu konuda görüşme yaptık. Bakan da süratle çözüme odaklanıyor. Başbakan da bu düşüncede ve beklemesi için bir neden de olmadığı için yabancıya gayrimenkul alımında kolaylık sağlayacak uygulamalar bu yıl içinde mutlaka çıkar” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar

ABD ve İran nükleer görüşmeleri yapıcı geçti

13 Nisan 2025 Pazar

Çin gümrük tarifesini yüzde 125'e çıkardı

11 Nisan 2025 Cuma

Dünyadaki elektriğin üçte biri artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor

11 Nisan 2025 Cuma

Siemens CEO’su ve ailesi helikopter kazasında hayatını kaybetti

11 Nisan 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun