PwC’nin yayımladığı yeni bir rapor, yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan’ın ekonomisini çeşitlendirme çabalarında kilit bir rol oynadığını ortaya koydu. Petrol dışı sektörlerin büyümesiyle ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) katkısının arttığı belirtilirken, yenilenebilir enerji, bu dönüşümde stratejik bir alan olarak öne çıkıyor.
PwC-Orta Doğu Yönetim Kurulu Başkanı Riad Al-Najjar, yenilenebilir enerji projelerinin genişletilmesi ve çevresel sürdürülebilirlik vizyonunun, Suudi Arabistan’ın ulusal hedeflerine ulaşmadaki kararlılığını ve enerji dönüşümünde üstlendiği lider rolü yansıttığını söyledi.
Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Hedefleri
Suudi Arabistan, yenilenebilir enerji projelerine hız kesmeden devam ediyor. Rapora göre, Krallık 2030 yılına kadar yıllık 20 gigawatt yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeyi ve toplamda 130 gigawatt’a ulaşmayı planlıyor. Ayrıca, 150 gigawatt’a kadar yeşil elektrik ve hidrojen ihracatı hedefleniyor.
Krallığın elektrikli otomobil üretimi konusundaki planları da dikkat çekiyor. Yenilenebilir Enerji Belgesi’nde yer alan hedeflere göre, 2026 yılına kadar 150.000, 2030 yılına kadar ise yarım milyon elektrikli araç üretilmesi planlanıyor. Bu süreçte Lucid ve Sir gibi şirketlerin yanı sıra Hyundai’nin Kamu Yatırım Fonu ile ortaklaşa kuracağı fabrikanın da tedarik zincirine katkı sağlaması bekleniyor.
Dünyanın En Büyük Ticari Tesisi
ACWA Power, NEOM ve Air Products ortaklığında inşa edilecek, yenilenebilir enerjiyle çalışan endüstriyel tesis projesi ise yenilenebilir enerji alanında Suudi Arabistan’ın en büyük girişimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 4 gigawatt güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine sahip olacak tesiste, amonyak ve yeşil hidrojen üretimi gerçekleştirilecek.
Yenilenebilir enerji projelerinin istihdam yaratma ve ekonomik büyüme açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirten Riad Al-Najjar, bu yatırımların Suudi Arabistan’ı bölgesel ve küresel enerji dönüşümünün liderlerinden biri haline getireceğini vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı