Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu yıl sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi için en önemli unsurun yatırımlar olacağını, yatırımlar için de uygun makro politikalar ve iklimin gerektiğini dile getirdi.
EBSO’nun Nisan ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada bu yıl iç talepte kamu dışında bir hızlı canlanma olasılığının bulunmamasının 2015 yılında da büyümenin ihracata bağlı olacağını ortaya koyduğunu dile getiren Yorgancılar, “Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Euro bölgesindeki siyasi ve ekonomik sorunlar ile yılın ilk iki ayında ihracatın gerilemesi ihracatla büyümeyi de güçleştirdi. Büyümenin sürdürülebilirliği için yatırım, yatırımlar için uygun makro politikalar ve iklim gerekiyor. Yabancı doğrudan yatırımlara olan ihtiyaç çok arttı. Ancak hukuk sistemindeki sorunlar bu konuda ümitli olmayı zorlaştırıyor” diye konuştu.
2014 yılı büyüme oranının yüzde 2.9 olarak açıklandığını hatırlatan Yorgancılar, “Bu oran maalesef yüzde 4'lük Orta Vadeli Program hedefinin oldukça gerisinde. Yavaşlamada dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler kadar içerdeki gündemimizin de büyük rolü bulunuyor. 2014; iç talebin düştüğü, yatırımların neredeyse hiç olmadığı, dış talebin büyümeye yeterince katkı sağlamadığı bir yıl oldu. 2010 yılı ilk çeyrekte 5,6 puan ile büyümeye katkı koyan imalat sanayi 2014 yılı son çeyrekte 1,5 puan, ihracat 0,9 puan katkıda bulunurken, özel sektör yatırımlarının 0,2 puan katkısı, sürdürülebilir büyüme adına tehlike arz ediyor” dedi.
Büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretim endeksinin Şubat itibari ile 0,97 gibi az bir oranda da olsa artışa geçtiğini ifade eden Yorgancılar, “Arındırılmamış verilerle sanayi üretim endeksindeki bu zig-zag çizgiler aslında biraz da belirsizliğin yaratmış olduğu bir etki. Motorlu kara taşıtları, diğer ulaşım araçları ve temel eczacılık ürünleri alt sektörlerinde gözlenen ve yüzde 20’leri aşan üretim artışları genel sanayi üretim endeksini de yukarı çekti. Ancak tekstil ürünleri ve deri gibi çok önemli alt sektörlerde üretim düşüşü yaşandı” diye konuştu.
IMF’nin bu ya Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu açıkladığını ve büyüme oranlarını Ocak ayına göre yeniden revize ettiğini söyleyen Yorgancılar, “IMF’nin raporunda küresel, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme oranlarında değişikliğe gidilmezken Euro Bölgesi’nin büyüme oranı 0,3 puan artırılmış, Türkiye’nin büyüme oranını ise 0,3 puan düşürülmüş. Aslında bu bile, dışardan Türkiye’ye bu dönemdeki bakışın bir özeti” bilgilerini verdi.
kaynak: dünya
tarih: 28.04.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı