9.765,12 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
1,00 CNY CNY/CNY CNY/CNY
43,50 TRY Faiz Faiz
72,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,03 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,71 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.600,46 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Su yalıtımı olmayan ev almayın!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini belirten İZODER Başkanı Levent Gökçe, “2018 öncesi yapılan binalar müteahhidin insafına ve bilincine kaldı. Şu anda yapı stokunun sadece yüzde 1.5’i su yalıtımına sahip ” dedi.

"Su yalıtımı olmayan ev almayın!

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, deprem riskine karşı su yalıtımının hayati önem taşıdığını açıkladı. Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin 1 Haziran 2018’de çıktığını belirten Gökçe, “Deprem yönetmeliği sonrasında yapılsa dahi su yalıtımı olmadığı için son 18 yılda yapılan binalarda risk var. 2018 öncesi yapılan binalar müteahhittin insafına ve bilincine kalmış durumda. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 1.5’ini oluşturuyor. Toplam 9.8 milyon bina, 28.6 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu oranlar, bugün güvenli bina sayısı konusunda maalesef istediğimiz noktada olmadığımızı gösteriyor. Binalarda su yalıtımının doğru uygulanması ve denetimine gerekli önemin verilmesinde geç kalındı ancak bundan sonra inşa edilen tüm binaları su yalıtımıyla korumalıyız ki 20 yıl sonra yeniden güçlendirme, kentsel dönüşüm konuşmak zorunda kalmayalım” dedi.

KOROZYON RİSKİ

Gökçe’nin verdiği bilgilere göre betonarme yapı sistemlerinin en zayıf noktalardan birisi suya karşı hassasiyeti. Sürekli suya maruz kaldıkları durumda özellikle demirin paslanmasıyla başlayan korozyon yapı sistemini olumsuz etkiliyor. Korozyona uğrayan bir binanın, donatı taşıma gücünün 5 yılda yüzde 50’sini, 15 yılda yüzde 90’ını, 24 yılın sonunda ise tamamını kaybedebildiğini vurgulayan Gökçe, “Çelik donatının dayanımı için gerekli olan su yalıtımı ihmal edildiği için ülkemizde 30 yıllık binalar ömrünü tamamlamış olarak görülüyor” dedi.

Gökçe, mevcut binaların depreme dayanıklılığı konusunda endişe duyduklarını vurguladı. Doğru su yalıtımının yapının inşaat aşamasında yapılması gerektiğini anlatan Gökçe, bunun için kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

SORMADAN EV ALMAYIN

“Yaşadığınız binada su yalıtımı olup olmadığınızı öğrenmek büyük önem taşıyor” diyen Gökçe şunları söyledi: “5-10 yıllık binalarda bodrum katı veya çatı katına bakarak su yalıtımı olup olmadığını, su sızıntısı, korozyon, küf gibi izlerden anlayabiliyoruz. Bu izler, binada sorun yaşandığının önemli göstergeleri. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için mukavemet testi yaptırılmalı. Yeni ev alacak vatandaşlar da evin göze hitap eden bölümlerinden önce yalıtım konusunu sorgulamalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Yıldız Entegre, Anadolu 500’de üçüncü sırada yer aldı

10 Aralık 2024 Salı

Kasım ayında limanlarda elleçlenen yük miktarı yüzde 13,7 arttı

11 Aralık 2024 Çarşamba

Fransa, Suudi Arabistan'a 17,4 milyar dolar yatırım yaptı

9 Aralık 2024 Pazartesi

İMSAD: İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 3. Çeyrekte Yüzde 2,2 Azaldı

6 Aralık 2024 Cuma

Oyak Çimento’nun hazır beton tesisi yatırımı için ÇED kararı açıklandı

6 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun