9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

SteelRadar, Global Steel Summit’te 2024 yılına dair boru sektörünü değerlendirdi

SteelRadar’ın medya partneri olduğu Global Steel Summit'te Uluslararası Pazar Araştırmacısı Berfin Çakır yaptığı konuşmada küresel çelik piyasalarındaki beklentileri ve Türkiye boru piyasalarını değerlendirdi.

SteelRadar, Global Steel Summit’te 2024 yılına dair boru sektörünü değerlendirdi

Yassı çelik piyasalarında 2023 son çeyrek ve 2024 ilk çeyreğe genel bakış:

Küresel yassı çelik piyasalarında uzun zamandır yatay seyir sürüyordu. Fiyatlar pandemi dönemi gördüğü zirveden sonra adeta çöktü. Küresel piyasalardaki çelik talebinin yavaşlığı, enerji krizleri ve diplomatik gelişmeler ihracat taleplerini de zayıflatmıştı. Son iki haftadır ise sac piyasasında yükseliş eğilimi devam ediyor ancak talep fiyatları bir türlü desteklemiyor. Piyasanın yükselen fiyatlara tepkisiz kalması ve satışların zayıf devam etmesi tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi.

Metalurji şirketlerinden yüksek fiyatlar ile teklifler sürerken fiili işlemlerde yani satış aşamasında aynı düzeye ulaşmıyor. Alıcıyı bulanlar pazarlıkta arz talep dengesinin zayıflığı sebebi ile çaresizce fiyat kırabiliyor. 

SteelRadar analistleri fiyatların Ocak-Şubat teslimatlarında zirveye ulaşacağına inansa da talebin yetersizliği ile yeniden düşüşe geçebileceğini düşünüyor. 

Türkiye yassı çelik piyasalarında da enerji maliyetleri ve küresel düzeyde fiyat rekabetinde bu yıl zor bir dönem geçirdi. Piyasalardaki çelik ürünlerinin tümüne talep azalınca fiyatları dik tutmakta güçlü çeken Metalurji şirketleri 2024 yılına daha umutlu bakıyor. Enflasyon ile ilgili atılan adımların etkilerinin 2023 ilk çeyreğinde hissedilmeye başlanacağı düşünülüyor. Yassı çelik piyasalarında üreticiler sıcak haddelenmiş rulo sac için geçtiğimiz aylarda 610$’a kadar ihracat teklifleri vermiş iç piyasa fabrika çıkış fiyatları 630$’a kadar düşmüştü. Ancak son haftalarda küresel düzeydeki iyileşmeler ve fiyat artışlar Türk üreticilerinde elini güçlendirdi. Fabrika çıkış fiyatları iç piyasa için 670$’a kadar yükseldi. İhracat rakamları ise 650-665$ aralığında ilerliyor.

Türkiye'nin dikişli boru ticaretinde son durum ve ihracat artışı: Analiz ve beklentiler

Türkiye'nin dikişli boru ihracatında, 2021'den 2023'e kadar olan ocak-eylül dönemlerinde yaşanan önemli değişimler dikkat çekiyor. İhracat sıralamaları ve artış oranlarına göz atıldığında, sektördeki dinamiklerin karmaşıklığı ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin toplam ihracat rakamına bakıldığında, 2021'de 1.866.197 ton olan dikişli boru ihracatının, 2022'de %10,79 artışla 2.067.929 tona yükseldiği görülüyor. Ancak, 2023'ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %10,40 azalış yaşandığı belirtiliyor. Sektördeki bu dalgalanmalar, küresel ekonomik faktörler ve ticaret ilişkilerindeki değişimlerle bağlantılı olarak değerlendirilebilir.

Türkiye'nin dikişli boru ihracatı 

Dikişli boru ithalatı;

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin dikişli boru ithalatında listede yer alan ilk iki ülke 3 yıldır değişiklik göstermedi. 2021-2022 ve 2023 yılının ilk 9 ayında en fazla ithalat İtalya’dan sonrasında ise Çin’den gerçekleşti. 2021 ve 2022 yıllarında en fazla ithalat yapılan 3. Ülke Almanya iken 2023 ilk dokuz ayı verileri alındığında Almanya sırasını Güney Kore’ye kaptırdı. 2023 yılı Ocak-Eylül ayları arasında en fazla ithalat yapan ülkeler arasında Güney Kore 3. oldu. Türkiye dikişli boru ithalatında Almanya ise bu yılın ilk dokuz ayında gerileme kaydederek 5. sıraya düştü.

Türkiye'nin dikişli boru ithalatı

Dikişsiz boru ithalatı;

Türkiye'de dikişsiz çelik boru üretimi düşük olduğu için ihtiyacın büyük bölümü ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Üretimin önemli bir kısmını petrol ve doğal gaz iletim hattı ile soğuk çekim boruları oluşturmaktadır. Türkiye’de TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2021 ve 2022 yıllarında ithalat gerçekleştirilen ilk 3 ülke Çin, İtalya ve Rusya oldu. 2023 yılının ilk 9 ayında ise Çin en çok ithalat gerçekleştirilen ülke olmaya devam ederken Türkiye’nin dikişsiz boruda en çok ithalat gerçekleştirilen ikinci ülke Almanya üçüncü ise Ukrayna oldu. Almanya geçtiğimiz yıllarda beşinci sırada yer alırken Ukrayna dördüncü sıradaydı.

Türkiye'nin dikişsiz boru ithalatı

Çelik boru sektöründe ülkeler arası rekabet ve kotalar

SteelRadar'ın AB haftalık kota dolum değerlendirmesi, çelik boru sektöründeki ülkelerin performanslarını gözler önüne seriyor. Hindistan'ın paslanmaz çubuk hafif profil liderliği, Çin'in dikişsiz boru üretimindeki gücü ve Türkiye'nin içi boş profillerdeki etkinliği sektördeki dengeleri belirliyor.

 

Türkiye'nin güçlü performansı boru ve profilde devam ediyor

Türkiye 98.208 tonluk içi boş profil kotasının tamamını kullanarak güçlü bir performans gösterdi. Bu başarı, Türkiye'nin sektördeki etkinliğini ve talebe karşı güçlü yanıt verme kapasitesini vurguluyor.

Ayrıca, dikişli boru kategorisinde de Türkiye'nin önemli bir rol oynadığı görülüyor. Türkiye, 14.905 tonluk kotasının etkileyici %88,33'ünü kullanarak bu alandaki talebi büyük ölçüde karşılıyor. Bu durum, Türkiye'nin küresel çelik boru pazarındaki güçlü konumunu ve rekabet avantajını yansıtıyor.

Çelik boru sektöründe daha iyimser tablolar görülüyor

Küresel belirsizliklere rağmen 2022 yıl sonunda bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 10,7 oranında artırarak Türkiye ekonomisine 2.3 milyar dolarlık katkı sağlayan sektör, 2023 yılında da ihracatta keskin bir hız kesmesi. Türkiye’deki ekonomik sıkıntılara ve iç ile dış pazarlardaki satışların sınırlı olmasına rağmen boru ve kutu profil üreticileri ihracattaki başarısını sürdürüyor. Dönemsel belirsizlikler ve durağan talepler yaşansa da 2024 yılına daha umutlu bir perspektiften bakılıyor. Özellikle proje bazlı faaliyetlerde de Türk çeliğinin gücünü dünyaya ispatlayan Türk üreticiler önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra iç piyasada da küresel düzeyde de çelik sektöründen umutlu olduklarını dile getiriyor.

Yorumlar

1 yorum yapıldı
Steelradar ekibini tebrik ederiz,
başarılarınız daim olsun

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD, Türkiye menşeli geniş çaplı dikişli boru ithalatına sübvansiyon marjı açıkladı

21 Kasım 2024 Perşembe

Kocaer Çelik 2030 vizyonunu açıkladı

22 Kasım 2024 Cuma

Ayes Çelik, Dilovası fabrikasını büyütme kararı aldı

22 Kasım 2024 Cuma

İran Çelik Üreticileri Derneği, METAFO 2024 Fuarı’nda SteelRadar ile bir araya geldi

23 Kasım 2024 Cumartesi

Türkiye’nin dikişsiz boru ihracatı Ocak-Eylül döneminde %12,7 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun