İki şirket arasındaki bu ortak proje, çelik üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan cürufu, geleneksel çimentoların yerini alacak düşük karbonlu bağlayıcılara dönüştürmeyi amaçlıyor.
Saint-Gobain ve SSAB, SSAB'nin çelik üretiminin yan ürünlerini Saint-Gobain Weber'in kuru harçları için düşük karbonlu bağlayıcılara dönüştüren, döngüsel bir ekonomi süreci geliştiriyorlar.
Çelik üretiminde ortaya çıkan cürufla çimento yerine kullanılabilecek yüksek değerli bağlayıcıların üretileceği cüruf işleme tesisi 2025 yılında Raahe'de tamamlanacak. Bu işlem, karbon ayak izi açısından bağlayıcıların geleneksel çimentolara kıyasla %90'a varan oranda daha az olması anlamına gelmektedir.
Saint-Gobain ve SSAB bu süreci beş yıldır birlikte tasarladığı, dünya çapında türünün ilk örneği olan proje; SSAB'nin çelik üretim sürecinde ortaya çıkan cürufun %100'ünün geri dönüştürülmesini sağlayacak.
Saint-Gobain Finlandiya Kıdemli Araştırma ve Geliştirme Müdürü Gunnar Lauren: "SSAB'nin üretim süreci üzerinde çalıştığımızda, özel çeliğin işlenmesindeki son adımın çimento üretimi ile benzerlikler gösterdiğini fark ettik. Çelik işlemenin bir yan akışı olarak ortaya çıkan cürufu, örneğin Weber kuru harçlarında kullanılan özel çimentonun yerine koyabiliriz,” şeklinde konuyla alakalı düşüncelerini bildirdi. Aynı zamanda proje kapsamında, tesisin yılda 20.000 ton karbondioksit emisyonunu azaltacağını belirtiyor.
SSAB Yan Ürün Satış ve Geliştirme Direktörü Marko Mäkikyrö ise: "Proje, bilinçli çelik üretiminde lider olma hedefimizi sürdürmemizi destekliyor. SSAB, tüm üretim tesislerini fosilsiz çelik üretimine dönüştürmek için bir politika kararı almıştır. Mevcut aşamada, gelecekteki yan ürünlerin de mümkün olduğunca verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak önemlidir ve bu proje de bu gelişimin bir parçasıdır,” diyerek projenin bilinçli çelik üretimindeki önemini belirtti.
Saint-Gobain, Finlandiya'nın Raahe Limanı'nda inşa edeceği cüruf işleme tesisi için 12 milyon euro yatırım yapma kararı aldı. Bu stratejik yatırım, 2025 yılına kadar Finlandiya'da ve 2050 yılına kadar küresel net sıfır karbon hedeflerini desteklemek amacı taşımaktadır. Projeye ayrıca SSAB'nin 2 milyon euro katkıda bulunması da önemli bir destek sağlamaktadır. Bununla birlikte, proje, Finlandiya'nın Sürdürülebilir Büyüme Programı'ndan %35 oranında bir fon alarak sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı