9.949,01 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,20 USD USD USD
36,68 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,08 TRY Faiz Faiz
73,25 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,87 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,05 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
355,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.633,98 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Son Çeyreğe Yükseliş Trendi İle Girdi

Çelik ihracatı dokuz aylık dönemini geçen yıla göre miktar bazında yüzde 4,5, değer bazında ise yüzde 3,3`lük gerileme ile tamamladı. Eylül ayında ise çelik ihracatında geçen yılın aynı ayına oranla miktarda yüzde 8, değerde yüzde 7 artış kaydedildi.

Son Çeyreğe Yükseliş Trendi İle Girdi

Türk çelik sektörünün önemli ihracat pazarlarında süren siyasi dalgalanmaların, haksız yere açılan anti-damping ve koruma önlemi soruşturmalarının, bazı ülkelerin Türkiye’nin ihracat pazarlarına yaptığı dampingli ürün ticaretinin, sektörün ihracatı üzerindeki olumsuz etkileri sürüyor. Ancak kayıplarını en aza indirmek için çalışan çelik sektörü, yılın son çeyreğine girerken olumlu sinyaller almaya başladı. 

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalış ile 10 milyar 110 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,5 düşüş ile 13,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin dokuz aydaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 14 milyon ton; değer bazında ise 12 milyar dolara ulaştı.

Üçüncü çeyrek verileri bölgeler bazında incelendiğinde; liderliği miktarda yüzde 22 azalışa rağmen 4 milyon 583 bin tonluk ihracat ile Ortadoğu bölgesinin sürdürdüğü görüldü. Bu bölgeyi sırasıyla 2 milyon 319 bin tonla AB, 1 milyon 801 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 499 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Çelik sektörünün Ocak-Eylül döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 496 bin tonla ABD, 1 milyon 286 bin tonla Irak ve 1 milyon 18 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler ABD, İngiltere, Fas, İsrail ve Kanada olarak sıralanırken; en fazla azalış Suudi Arabistan, Irak, İtalya,

Libya ve Portekiz’de yaşandı.

Dokuz aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 5 milyon 760 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 436 bin tonla boru, 1 milyon 368 bin tonla profil ve 1 milyon 242 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.

ÇELİK İHRACATI SON ÇEYREĞE ARTIŞ İLE BAŞLADI…

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 7 artış ile 1 milyar 89 milyon dolar, miktarda ise yüzde 8 artış ile 1,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün üçüncü çeyrek ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “sektörümüz 2014 yılının dokuz aylık dönemini geçen yıla göre miktar bazında yüzde 4,5 değer bazında ise yüzde 3,3’lük gerileme ile tamamladı. Bu gerilemenin nedenlerini; önemli ihracat pazarlarımızın bazılarında yaşanan siyasi dalgalanmalar, bazılarında ise mücadele ettiğimiz anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları ile açıklamamız mümkün. Ancak burada önemli bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. Sektör temsilcilerimizin özverili ve yılmayan çalışmaları neticesinde özellikle Ağustos ve Eylül aylarında ülkemizin çelik ihracatını artı rakamlara geçirdik.

Bunun sonucunda ilk yarıya oranla üçüncü çeyrekte gerileme oranlarımızı da düşürdük. Ancak ihracatımızda daha önemli kayıplar yaşamamamız için, dış ticarette kural tanımayan, dünya çelik üretiminin yüzde 50’sini karşılayan ve 80 milyon ton civarında çelik ihracatı gerçekleştiren Çin’in hal ve tutumunu dikkatlice gözlemlememiz gerekmektedir. Çin’in bu kural tanımaz dış ticaret anlayışı; sektörümüzün dış ticareti üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bunun için bu şekilde dış ticaretini sürdüren ülkelere karşı hem sektör hem de ilgili kamu kuruşlarımızın önlem almaları elzemdir” dedi.

Namık Ekinci, “İhracat verilerimizi özellikle bölgesel olarak değerlendirdiğimizde ise sektörümüzün en önemli pazarları arasında yer alan Irak ve Suudi Arabistan’da son dönemlerde yaşadığımız kayıplar dikkat çekiyor. Ancak özellikle Irak ihracatımızda Eylül ayında toparlanma eğilimini de gözlemliyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen Ortadoğu Bölgesi, ihracatımızdaki liderliğini yılın üçüncü çeyreğinde de korudu. Bu bölgede yaşadığımız kayıpları Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracat ile karşılıyoruz. Sonuç olarak özellikle son aylardaki artışları da göz önüne alarak yılın son çeyreğine girerken 17,5 milyon tonluk yılsonu hedefimize ulaşacağımızı söyleyebilirim” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Volkswagen, üretim ve istihdamda büyük kesintilere gidiyor

27 Aralık 2024 Cuma

Ukrayna, Rus gazının Azerbaycan etiketiyle Avrupa'ya geçişini reddetti

27 Aralık 2024 Cuma

Ticaret Bakanı Bolat: Kuzey Makedonya Türkiye için adeta bir üs konumunda

27 Aralık 2024 Cuma

Özyaşar Tel, sürdürülebilirlik ödülü aldı

23 Aralık 2024 Pazartesi

Kar payı dağıtımında Gelir Vergisi Stopaj Oranı %15’e çıkarıldı

23 Aralık 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun