Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri ‘insan kaynağı’… Hatta biraz daha kışkırtıcı deyim ile ‘insan sermayesi’. Dün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’ın 2015 için hazırladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite” endeksini açıkladı. Bu endekse göre Sabancı Üniversitesi birinci, ODTÜ ikinci, Boğaziçi Üniversitesi ise üçüncü oldu. Liste yüz akı...
Biraz da rakamlar ne diyor ona bakalım… Türkiye’de tam 193 üniversite var. Bunların 76’sı vakıf üniversitesi. 8 tane de vakıf meslek yüksekokulu eğitim veriyor. Üniversitelerin dağılımında İstanbul birinci sırada. Kentte tam 58 üniversite var. Ankara’da 18, İzmir’de 9 üniversite öğrenci yetiştiriyor. Eskişehir’de 2, Bursa’da 4, Konya’da 5, Kayseri’de 4, Adana’da 3 ve Gaziantep’te de 4 üniversite var. Tüm bunlar YÖK'ün internet sitesinde yayınladığı bilgiler.
Her yıl 1 milyonun üzerinde öğrenci üniversitelere kaydoluyor. Ancak halen Türkiye’nin ileri teknoloji üretecek birikime sahip çok az beyni olduğu dile getirilen bir problem. Peki sadece ileri teknoloji üretecek insan varlığımız da mı sorun var?
Geçtiğimiz cumartesi günü Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz twitter hesabından tam 17 tweet paylaşarak, bu konuda görüşlerini paylaştı. Son yıllarda sayıları hızla artan üniversitelere yönelik eleştirilerde de bulunan Yavuz, YÖK'e ve ailelere ise çağrıda bulundu. Paylaşımında 'Gecekondu üniversiteler' ifadesi kullanan Yavuz, "Gelen CV’leri çöpe atıyorum kapım üniversitelilere kapalı" dedi.
İşte Kenan Yavuz’un dikkat çeken paylaşımları:
- YÖK denilen kurum aileleri ve çocuklarımızı kandırmaktan vazgeçmelidir. Üniversite! bitirip ortalığa dökülen milyonlarca genç var.
- Nitelikli ara işgücü bulamıyoruz. Üniversite bitirdim diye eline diploma alan,ben ne zaman müdür olacağım demeye başlıyor.
- Buradan YÖK'e sesleniyorum, gelecek üç yıl içinde binlerce meslek eğitimli işçi istihdam edeceğim. Üniversite mezunlarına ise kapım kapalı.
- Ailelere sesleniyorum, Sitcom Üniversitelere çocuklarınızı gönderip hayatlarını karartmayın.
İş bulamazlar.
- Anadolu'nun köylerine uluslararası ilişkiler bölümü açan YÖK, yazık değil mi bu çocuklara, onlara ümit bağlamış ailelere?
'Gecekondu üniversiteler kuruluyor'
- Üzülerek söylemek zorundayım, lütfen bana Üniversite! mezunu CV yollamayın. Bakmadan çöpe atıyorum.
- YÖK eğer talep ederse, çöpe attığım Üniversite mezunlarının CV'lerini kendilerine hediye edebilirim. Çöp kutum dolu zira.
- Gecekondu üniversiteler kuruluyor. Buralardan mezun çocuklarımız ve ailelerin beklentileri yükseliyor. Sonrası ise vahim.
- Meslek Yüksek Okulları ve teknik meslek eğitimi teşvik edilmeli, teknik olmayan Meslek Yüksek Okulları kapatılmalıdır.
Kasabalarda uluslararası ilişkiler olur mu?
- Kasabalarda uluslararası ilişkiler olur mu? Çocuklarımız ve aileleri sanal beklentilere sokuluyor.Eğitim planlaması en önemli meselemizdir.
- Herkes üniversite mezunu olacak diye birşey yok. En yüksek işsizlik oranı üniversite mezunları arasında.
- Zira her on ara işgücüne karşı sadece bir üniversite mezununa ihtiyaç var.
- Japonya,Kore ve Almanya mucizelerinin altında yatan nitelikli ara işgücü ve kaliteli üniversite eğitimidir.
'YÖK kaynaklarımızı heba ediyor'
- YÖK sürdürülemez bir düzen kurdu. Kaynaklarımız heba oluyor, yazık oluyor. Radikal reformlar yapılmalıdır.
- Sanayici olarak bir gün bile YÖK bizlere sormuyor istihdama dair ihtiyaclarımız nelerdir diye.Kafasına göre hareket ediyor.Sonuç ise ortada.
Sanayici derdini çok net anlatıyor. Halen eğitim ortalamamızın 6’ncı sınıf olduğunu anımsarsak, eğitim sistemimizin verdiği kırmızı alarmı görmeme şansımız yok…
kaynak:dünya
tarih:08.07.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı