9.829,19 TRY BIST 100 BIST 100
4,90 CNY CNY CNY
34,16 USD USD USD
38,08 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,53 TRY Faiz Faiz
71,52 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,65 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
31,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,75 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.926,74 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Şimşek: Asgari kurumlar vergisi kaçınılmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde yapılan hazırlıkların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Şimşek: Asgari kurumlar vergisi kaçınılmaz

Şimşek, asgari kurumlar vergisinin tüm ülkelerin gündeminde olduğunu ve bu vergiyi yasalaştırmayan ülkelerin vergileme haklarını başka ülkelere bırakmış olacağını vurguladı.

2021 yılında OECD’nin organizasyonunda yaklaşık 140 ülke, küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabakata vardı. Buna göre, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlerin, düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerleri, asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere 30’dan fazla ülke, 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere bu vergiyi yasalaştırdı.

Şimşek, diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve şu bilgiyi paylaştı: “Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödediği kurumlar vergisi yükü yüzde 15’ten aşağıda ise asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını alabilecek. Bu vergiyi öncelikle şirketin faaliyette bulunduğu ülke alacak. Eğer bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, şirketin ana merkezinin bulunduğu ülke bu vergiyi alabilecek. Burada da asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, aynı gruba dahil şirketlerin bulunduğu üçüncü ülke tarafından bu vergi alınabilecek.”

Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkelerin vergileme haklarını başka ülkelere devretmiş olacağını belirtti ve Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Şimşek, “Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye’de de asgari kurumlar vergisi uygulanmasının gerektiğini vurgulayarak, çok uluslu şirketlere yönelik bu uygulamanın getirilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü ve hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Türkiye’de faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirket sayısının yaklaşık 80 bin civarında olduğunu ve bunlardan ana işletmesi yurt dışında olan 2 bin 134 işletmenin bulunduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: “Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5’i 750 milyon euro eşiğini aşmakta olup, bunların kazanmış oldukları vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği, farklı alanlarda nasıl değerlendirilebileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışılıyor. Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sıkı bir çalışma yürüterek ülkemize yatırım yapılmasını teşvik etmeye devam edecek alternatifler geliştiriyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Nucor eylül ayında ikinci kez sıcak haddelenmiş rulo fiyatlarını artırdı

27 Eylül 2024 Cuma

TÇÜD: Türkiye, ilk 8 ayda çelik üretimini en hızlı arttıran 2. ülke oldu

27 Eylül 2024 Cuma

Orta Doğu yeşil çelik üretiminde küresel konuma yükseliyor

27 Eylül 2024 Cuma

BDT kütük piyasasında fiyat dalgalanmaları görülüyor

27 Eylül 2024 Cuma

Dünya paslanmaz çelik eritme atölyesi üretimi yılın ilk çeyreğinde %5,5 arttı

27 Eylül 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun