Elektrikli otomobil sektörü raporuna göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli çelik (silisli sac) üretimi yetersiz kalacak. Lityum, bakır ve kobalt gibi ulaşılması kolay olan hammaddelerin fiyatlarında yaşanan düşüş, elektrikli araç fiyatlarına indirim olarak yansıdı. Öte yandan üretimi zor olan silisli saca erişmek ne yazık ki lityum gibi hammaddelere erişmekten daha zor.
Elektrikli araçların bataryalarında kullanılan lityuma erişimin kolay olmasıyla, sene başından itibaren lityum fiyatlarında yüzde 20’lik bir düşüş yaşandı. Ancak fiyatlardaki indirimin gelecekte olumsuz sonuçlara neden olabileceği kaygısı devam ediyor. Bunun nedeni ise elektrikli araç üretiminin en önemli unsuru olan silisli sacın, lityumun aksine kolay erişilebilen bir materyal olmayışı.
Elektrikli araçlar ile ilgili önemli araştırmalar yapan sektör temsilcilerine göre önümüzdeki on yıl içinde silisli sac üretimi yetersiz kalacak. Her ne kadar üreticiler rekabet edebilmek için üretimi artırma girişimlerinde bulunuş olsalar da araç motorları için gerekli olan manyetik çelik arzının talebi karşılamakta güçlük çekeceği ön görülüyor.
Silisli sac, güç kaybını azalttığı için motorlar, jeneratörler ve transformatörler gibi elektromanyetik cihazlarda kullanılıyor. Silisli sacın tedarik edilmesinde yaşanan zorluklar da geleceğe dair endişeleri artıyor. Silisli sac üretimi son derece zorlu bir süreç olduğundan tedarik süreçlerinde sık sık gecikmeler yaşanıyor. Şu anda manyetik çeliğin çok büyük bir kısmı Güney Kore, Japonya ve Çin’de üretiliyor. Yüksek kaliteli manyetik çeliğe olan küresel talebin 2027 yılında yüz binlerce tona, 2030 yılında ise bir milyon tonun üzerine çıkacağı söyleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı