Dünyanın üçüncü büyük bisküvi üreticisi olan ve çikolata kategorisinde ise ilk 10'da yer alan Yıldız Holding, bu yıl 30 milyar ciro ve bisküvide de ikinciliği hedefl iyor. Bunun için yeni satın almaların yanı sıra inovasyona da önem veren grup, bu kapsamda düzenlenen İnovasyon Günü etkinliğinin dördüncüsünü gerçekleştirdi. Yıldız Holding bünyesinde her biri 1 milyar doların üzerinde ciro yapan McVities, Godiva ve United Biscuits gibi markalar bulunuyor ve bu markaların yer aldığı atıştırmalık kategorisinde gerçekleştirdiği inovasyonlarla önemli satış gelirleri elde ediyor. İnovasyon Günü kapsamında basın mensupları ile bir araya gelen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Global İnovasyon ve Ar-Ge Grubu Başkanı Ali Ülker, dünya çapında 24 Ar-Ge grubu olan holdingin, geçen yıl 250’ye yakın yeni ürün geliştirdiğini ve bu ürünlerle yaklaşık 1 milyar TL'lik gelir elde ettiğini anlattı.
Süreç iyileştirmenin katkısı 150 milyon TL
Holding’in her yıl binlerce tüketiciyi dinleyip 300 kişilik Ar-Ge ekibi ile yüzlerce ürün geliştirdiğini dile getiren Ülker, 4 kıtada 100’ü aşkın ülkede 4 milyar tüketicinin olduğu pazara ürün verdiklerini söyledi. Türkiye dahil 15 ülkedeki 77 fabrika, 48 bin çalışan ile hizmet veren Holding'in 4 kıtadaki üretim tesislerinde 300’ün üzerinde marka ile üretim yaptığını söyleyen Ali Ülker, “Ürün geliştirirken sıkıntımız çok farklı oluyor. Bunlardan biri de farklı coğrafyalardaki tatlara hitap etmek. Bunun için iyi bir Ar-Ge ekibinin olması lazım. Bu alanda uzman sayımız 300'ü buluyor. Geçen yıl 250 yeni ürün geliştirildi. 24 değişik farklı Ar-Ge ekibimiz var. Bu alanda tek olan duyusal analiz laboratuvarımız var. 2012'den bu yana burada 468 ürün için sadece Türkiye’de 73 bini aşkın tüketiciyi dinledik. Onlardan aldığımız geri bildirimlerle ürünlerimizi nihayetlendirdik” dedi. Holding'de inovasyon sadece ürün geliştirmek için değil, süreçlerin iyileştirilmesine yönelik de kullanılıyor. Ali Ülker, bu alanda her yıl Holding bünyesinde "Senenin Yıldızları" adı altında bir ödül platformu gerçekleştirdiklerini ve burada süreçlerin iyileştirilmesine yönelik projelerin yarıştığını belirterek, bu çalışmaların holdinge katkısının 150 milyon TL olduğunu söyledi.
Şirket satmak çok zor dolar bizi etkilemedi
Ülker, bisküvi alanında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. En yakın rakibi ise Kellogs. Bu alanda farklı şirketlerin el değiştirdiğini anlatan Ali Ülker, "G2m'yi almamız odaklandığımız alanın gıda olduğunu gösteriyor. Bunun haricindeki işler bizim için ikincil alanlar. Bizim büyümemiz inovasyon ile olacak. Yeni satın almalar da olabilir. Bu şekilde yapmaya devam edersek ikinciyi yakalamış hatta geçmiş oluruz. Bu yıl ya da 2016'da ikinciliğe çıkarız. Çikolatada ise Godiva ultra premium bir marka olduğu için ilk 10'dayız. Ama buradaki durum da değişecek” dedi. İkincil alanlarda ise şirket satmanın olacağını ifade eden Ülker, "Ak Gıda'yı halka arz edeceğiz, bu da bir satış aslında ama şirket satmak çok zor" değerlendirmesinde bulundu. Kur hakeketliliğinin Holding'e etkisini de değerlendiren Ali Ülker, dolardaki artışın borç stoklarını artırdığını ancak, gelirlerin de döviz cinsinden olması nedeniyle bu zararın telafi edildiğini söyledi.
Oyun ve füzyon başarı getirir
Yıldız Holding bünyesinde düzenlenen İnovasyon Günü, bu yıl 4'üncü yılını dolduruyor. Bunun için son iki yıldır ünlü konuşmacılar da oluyor. Bu yılki etkinlikte ise pazarlamadaki inovatif yaklaşımı ile ün kazanmış Peter Fisk ve inovasyon için çocuk gibi düşünmeyi savunan Oyun Uzmanı, Fütürist Yeşim Kunter konuk oldu. Nükleer fizik eğitimi alan Peter Fisk, bu alanda füzyon kavramının önemli olduğunu, bu şekilde enerjinin açığa çıktığını dile getirdi. Yıldız Holding'in küresel bir şirket olmasının bisküvide ise ikinci sırada yer almasının füzyon ile mümkün olduğunu dile getiren Fisk, “Farklı fikirler inovasyon ile bir araya getirilip, farklı fikirler yaratılıyor. Hayattaki en iyi şeyler bu şekilde ortaya çıkıyor. Küresel bir şirket olmak inovasyondan geçiyor” dedi. Yeşim Kunter ise hem füzyonda hem de inovasyonda oyunun önemini anlattı. Oyun ile çocukluk dönemine gidildiğini ve uysallaşıldığını dile getiren Kunter, “Bu aşamada birbirinizi anlarsınız. Oyun bir kültürün oluşmasını sağlayan en önemli etken. Bunu sağladığınızda inanılmaz kuvvetli bir gücünüz olur” diye konuştu. Her yıl bir konseptle yapılan İnovasyon Günü’nün 2015 yılı konsepti Collaboration. Mottosu ise “Play Together, Innovate Better.”
kaynak: dünya
tarih: 18.03.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı