Son dönemde birçok büyük grup ve şirket yeni alanlara girmek için hazırlık yapıyor. Sanayi devleri ise gayrimenkul ve turizme giriyor. Sanayici Kibar Holding ile Elginkan'ın önümüzdeki dönemde yeni işleri gayrimenkul ve turizm alanlarında olacak. Doğtaş'ı bünyesinde bulunduran Doğanlar Holding, mobilyadan sonra inşaat ve bilişimde büyümeyi planlıyor. Müteahhitlerle perakendeciler ise tarım ve hayvancılığa yönelme eğiliminde...
"YENİ İŞLER KEŞFETME ARZUMUZ VAR"
18 Milyar TL'lik cirosuyla Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olan Kibar Holding'in yönetim kurulu başkanı Ali Kibar, bu sözleriyle grubu mevcut işlerinde büyütürken yeni sektörlere sokmayı planladığını da açıklıyor. Kibar Holding'in önümüzdeki dönemde yeni iş alanlarından biri gayrimenkul yatırım ortaklığı olacak. Sadece Ali Kibar değil, Özdilek'in patronu Hüseyin Özdilek'ten LC Waikiki'nin patronu Vahap Küçük'e kadar iş dünyasının vizyoner ve girişimci patronları yeni iş alanlarıyla yakından ilgileniyor ve bu yeni alanlara ciddi yatırım yapıyorlar. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut da bu isimlerden biri. "Önümüzdeki dönemde yeni alanlara gireceğiz" diye konuşuyor. Tekfen Holding'in yeni başkanı Murat Gigin ise yeni alanlara girme planlarını her fırsatta açıklıyor. Son dönemde kendi sektörlerinin dışına çıkan, yeni sektörlere giren, iş dünyasının önde gelen isimlerini araştırdık. Patronların yatırım yaptığı yeni alanları belirledik. İşte büyük gruplar ve yeni işleri...
1-) Kibar Holding
Yeni sektörlere ve iş alanlarına girmenin pek çok avantajı var. Riskleri dağıtmak, sektörler arasında sinerji yaratmak ve yeni büyüme alanları bulmak bunlardan sadece birkaçı... Faaliyet gösterilen sektörlerdeki daralma, büyüyememe ve kârsızlık ise yeni iş alanlarına olan ilgiyi artırıyor. Geçtiğimiz 10-15 yılda birçok büyük grup, faaliyet gösterdiği ana sektörlerin yanına stratejik yeni iş alanları ekledi. Bu sayede hızlı büyümeyi başardı. Bu şirketlerden biri de Kibar Holding oldu. Ağırlıklı sanayiyle büyüyen holding, 2000'li yıllardan sonra yeni iş alanlarına girerek cirosunu 18 milyar TL'ye çıkarmayı başardı. "Yeni işlere girmek bizi daha da güçlendirdi" diyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "Son dönemde otomotiv yan sanayinde yoğun yatırımımız oldu. Elimizdeki arazileri değerlendirmek için gayrimenkul şirketi kurduk. Yeni girdiğimiz bir diğer alan da enerji oldu" diyor. Kibar, önümüzdeki dönemde mevcut işleri sürdürmenin yanı sıra yeni işler ve yeni alanlar keşfetmeye devam edeceklerini belirtiyor.
2- YDA GROUP
23 yıl önce sadece inşaat sektöründe faaliyet gösteren YDA'nın da bugün sağlıktan tarıma 8 farklı alanda faaliyet göstermesi, riski dağıtma refleksinin bir sonucu. YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "İnşaat sektörü, yapısı itibarıyla dalgalı ve düzensiz bir sektör. Çeşitli riskleri barındırıyor. Biz de risklerimizi dağıtmak için inşaatın dışında yeni sektörlere girerek çeşitliliği artırdık" diyor ve ekliyor: "Hem risklerimizi dağıtmak için sektörleri çeşitlendiriyoruz hem de sektörlerin birbirlerine olan sinerjisinden yararlanıyoruz. Hedefimiz daha dengeli ve öngörülebilir bir nakit akışı yaratmak."
3- Tekfen Holding
Holdingin ana iş kolunu destekleyecek yeni alanlara girmesi, şirkete önemli bir sinerji de katıyor. Tekfen Holding, faaliyet gösterilen sektörlerle sinerji yaratabilecek yeni iş alanlarına girmeyi hedefleyen bir başka grup... Holdingin yönetim kurulu başkanı Murat Gigin, yeni iş alanlarının ana sektörleri olan inşaat ve tarımın alt kırımlarında olacağını söylüyor. Enerjiyle de ilgilendiklerini belirten Gigin, "Güneş ve yenilenebilir enerji, atıktan enerji üretimi orta vadeli önemli hedeflerimiz arasında" diyor.
GAYRİMENKUL YÜKSELİŞTE
Yeni yatırım yapılan alanlara bakıldığında gayrimenkul ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle elindeki gayrimenkul portföyünü değerlendirmek isteyen büyük gruplar, inşaat sektörüne ilgi duyuyor. Türkiye'nin en büyük çikolata üreticilerinden Şölen'in Balance markasıyla gayrimenkul sektörüne girmesinden sonra Avva'dan Doğtaş'a, LC Waikiki'nin bünyesinde bulunduğu Küçükler Holding'den Kütahya Seramik'e kadar birçok büyük şirket ve grup mevcut gayrimenkul portföyünü değerlendirmek için gayrimenkul ve inşaat sektörüne yatırım yaptı ya da yapmayı düşünüyor.
4-Doğanlar Holding
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da mevcut arazilerini değerlendirmek için gayrimenkul sektörüne girmeye karar verdiklerini söylüyor. Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgilendiklerini belirten Doğan, "İstanbul'da konut ve ofis projeleri yapacağız" diyor. Doğan'ın inşaattaki en yeni projelerinden biri de lojistik merkezi kurmak olacak. Doğan, "Senagal'de Afrika'nın en büyük lojistik merkezlerinden birini yapıyoruz" diyor ve bilişim alanında da siber güvenlikle ilgili yatırım planlarının sinyallerini veriyor.
5-Elginkan Holding
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, önümüzdeki dönemde en yeni iş alanlarından birinin gayrimenkul yatırım ortaklığı olacağını belirtiyor. Kibar Holding'in bu alandaki ilk yatırımı Küçükbakkalköy'deki otel projesi olacak. Projede aynı zamanda ofis de yapılması planlanıyor. Elginkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, ellerindeki gayrimenkulü değerlendirmek için konut işine gireceklerini belirtiyor. Akçen, "Maltepe ve Samandıra'da konut ve iş merkezi yapma planımız var. Bu iş için yeni bir ekip kuruyoruz" diyor. Akçen, turizm sektörüyle ilgilendiklerini de belirterek Gayrettepe'de bulunan iş merkezlerini ileriki bir zamanda otel yapmayı düşündüklerini söylüyor.
6-Özdilek Holding
Özdilek Holding'in yönetim kurulu başkanı Hüseyin Özdilek, en yeni işlerinin inşaat ve besi hayvancılığı olduğunu söylüyor. Özdilek, yeni iş alanlarının cirodan aldığı payı yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor. Özdilek, "Tabiat Tarım markasıyla besi hayvancılığı yapıyoruz. Yılda 3 bin baş hayvan yetiştiriyoruz. Hedefimiz bu sayıyı 2 katına çıkarmak" diyor. Özdilek, sucuk üretimi işine girmeyi hedeflediklerini de söylüyor.
7-FDN Grup
Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren FDN Grup'un, yeni sektörleri maden ve inşaat oldu. Önümüzdeki dönemde bu alanda yoğunlaşacaklarını belirten grubun yönetim kurulu başkanı Fırat Fidan, "Yeni yatırımlarımızın ilk 5 yıl içinde ciromuza etkisinin en az yüzde 10, sonraki 5 yıl içinde yüzde 15 olacağını tahmin ediyoruz" diyor.
TAMER SAKA / KİBAR HOLDİNG CEO'SU
YATIRIM PLANLARI
Doğru seçimlerle çok kritik sinerjilerin yakalanabileceğine inanıyorum. Yatırım planlarımızı bugünün değişken ortamını dikkate alarak yapıyoruz. Portföyümüzü en etkin biçimde yöneterek katma değer yaratan alanlara yatırımlarımızı yönlendiriyoruz.
"GAYRİMENKULÜ GELİŞTİRECEĞİZ"
Önümüzdeki dönemde gayrimenkul faaliyetlerimizi daha da geliştiriyor olacağız. Otel yatırımına yönelik çalışmalarımızın önümüzdeki yıl başlamasını hedefliyoruz. 7 dönüm üzerine, otel ve ticari alan olacak. Ardından Tuzla ve Kartal'daki fabrika arazilerimizde önemli yatırımlar planlıyoruz.
Kaynak: Capital
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı