Kemalpaşalı Sanayiciler, demiryolu taşımacılığından daha fazla yararlanarak maliyetlerinin daha da düşürülmesi için fiyat tarifelerinde düzenlemeye gidilmesini istediler. Mevcut düzenleme ile demiryolunu kullanamadıklarını ifade eden sanayiciler, demiryolu taşımacılığı ile zaman ve maliyet avantajı ile birlikte şehir içindeki TIR yoğunluğunun da azalacağını ifade ettiler.
İhracatın artması için navlun desteğinin çok önemli olduğunu ifade eden KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, “Türkiye’nin gelişimi için ihracatımızı artırmayı hedeflemeliyiz. Ülkemizin cari açığını kapatmanın ve ekonomimizi güçlendirmenin tek yolu ihracatımızı daha da yukarılara çekebilmek. Bunun gerçekleşmesi için ise bürokratik engellerin ortadan kalkması gerekiyor. Navlun konusunda yapılacak düzenlemeler, hem üreticiyi rahatlatacak hem de ihracatı artırarak ülke ekonomisine artı sağlayacaktır” dedi.
Demiryolu katma değer sağlar
Kemalpaşa’nın lojistik açıdan İzmir’in en avantajlı bölgelerinden birisi olduğunu belirten Porsuk, “Bölgemiz hem İzmir Limanı’na, hem İzmir-İstanbul Otoyolu’na yakınlığıyla büyük bir lojistik avantaja sahipken, yeni yapılacak olan Lojistik Köy bu avantajı kat kat artıracak. Şu an bölgemize demiryolu bağlantısı da mevcut fakat sanayicilerimizin tarifelere yönelik haklı bir şikayeti var. Bu sorun çözüme kavuştuğu anda demiryolu bölgemize katma değer sağlamaya başlar. İsteğimiz demiryolu kullanımını zorlaştıran bürokratik engellerin gerekli düzenlemeler yapılarak ortadan kaldırılmasıdır” diye konuştu.
Eski tarife, yüksek maliyet
Demiryolu taşımacılığının karayolundan daha uygun bir alternatif olması gerektiğini belirten Ege Seramik Genel Müdürü Göksen Yedigüller ise “Maalesef ülkemizdeki demiryolu tarifeleri çok eski zamanlarda yapıldığı için, hesaplı bir lojistik alternatifi olması gereken demiryolu taşımacılığı diğer tüm alternatiflerinden daha maliyetli. Bizim firma olarak üretimimizin yüzde 40’ı ihracata ayrılıyor. Ancak limana ulaşımda demiryolu mevcut olmasına rağmen biz bu ihracatın çok küçük bir bölümünü demiryolu üzerinden gerçekleştiriyoruz. Tarifeler bilinçli yapılmadığından dolayı demiryolu avantajını kullanamıyoruz. Geçmiş zamanda yapılan tarifeler nedeniyle 3,5 kilometre yol için tarife iki katına çıkıyor. Demiryolu avantajını kullanamadığımız için TIR’lar trafiğe çıkmak zorunda kalıyor. Bu da maliyet, trafik, çevre kirliliği ve cari açık gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Tarifelerin düzenlenmesiyle hem sanayiciler, hem de Türkiye kazanır” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı