Gebze’de gerçekleşen törende konuşma gerçekleştiren Mehmet Fatih Kacır, yeşil sanayi faaliyetleri ile ilgili önemli bir gelişme olan 'Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın karbon emisyonu için önemine değindi.
Yeni düzenleme sayesinde demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörü de dahil olmak üzere ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması uygulanacağını söyleyen Kacır, Avrupa Birliği ile aramızdaki ihracatın sera gazı salınımının azaltılması için önemli bir hamle olduğunu ve bu durumun alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörleri için geçerli olduğunu ifade etti. Bakan Kacır, söz konusu 4 sektörün Türkiye ihracat pazarın yüzde 12,7'sine karşılık geldiğini ve Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle yine söz konusu 4 sektör için 'Düşük Karbonlu Yol Haritası' hazırladıklarını belirtti.
Öncelikli olarak emisyon azaltımlarını tespit ettiklerini söyleyen Kacır devamında, “2053 emisyon hedeflerimiz doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedefliyoruz.” şeklinde sözlerini dile getirdi. Gerçekleştirilen çalışmalar dahilinde bir yol haritası ve bu faaliyetlerin uygulanması amacıyla yatırım planı oluşturulacağı bilgisi paylaşıldı.
Kacır;"Çığır açıcı araştırma ve yenilik temelli çözümler için tüm paydaşlarla birlikte 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirledik. Ülkemizin Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirmesine imkan verecek politika ve eylemleri tespit ettik. Düşük karbonlu yol haritalarımız ve yeşil büyüme teknoloji yol haritaları; 6 sektörün yeşil dönüşümünde temel oluşturacak; önümüzdeki dönemde sanayimizin '2053 Net Sıfır Emisyon' hedeflerimiz doğrultusunda bizler için rehber niteliğinde olacak. Destek programlarımızı, politikalarımızı ve projelerimizi bu çalışmalarını çıktılarıyla uyumlu bir şekilde kurgulayarak yeşil ekonomiye geçişimizi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde inşa ettiğimiz güçlü Ar-Ge ve üretim altyapısı ile Türkiye, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi küresel ekonominin karşı karşıya olduğu sınamaları başarıyla atlattı. Küresel tedarik zincirlerinde konumunu günden güne güçlendirerek ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, birlikte yeni başarı hikayeleri yazarak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine hep birlikte taşıyacağız. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize, sanayicilerimizle, girişimcilerimizle, ihracatçılarımızla ulaşacağız. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, başta sanayi sektörü olmak üzere her alanda hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor."Dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı