Kacır, Türkiye'nin Almanya gibi ülkelerle kıyaslandığında bu oranın düşük olduğunu ve hızla planlı sanayi alanlarını büyütme gerekliliğini vurguladı.
Bakan Kacır, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Bu yıl 11 yeni organize sanayi bölgesi ilan ettiklerini ve endüstri bölgelerini genişlettiklerini açıklayan Kacır, 2023'e kadar 360 organize sanayi bölgesine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı ve yatırımlar
Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettiklerini vurgulayan Kacır, “Bugün bin 600’den fazla ArGe ve tasarım merkezi var. Bunlar bugüne dek 70 binden fazla Ar-Ge projesi tamamladılar. Şu anda 17 bin 500’den fazla Ar-Ge projesini sürdürüyorlar ve bütün bu özel sektör ar-ge ve tasarım merkezlerini bakanlık olarak destekliyoruz dedi. 22 yıl önce sayısı sadece iki olan teknoparkları bugün 60’dan fazla şehrimizde 101’e yükselttik.
Ve 101 teknoparkımızda bugün 10 binden fazla teknoloji girişimi yine araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor ve bunlar 55 binden fazla Ar-Ge projesini bugüne dek Bakanlığımız desteğiyle tamamladılar” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bugün 272 bine ulaşan bir Ar-Ge insan kaynağı bulunduğuna dikkat çeken Kacır, “7 milyar doların üzerinde yüksek teknoloji ihracatı yapan bir ülkeyiz.
Ar-Ge ve inovasyona dair bütün istatistiklerde muazzam bir sıçrama var. Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı binde 5’ler düzeyinden, yüzde 1,3 düzeyine yükseldi. Özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 29 seviyesinden yüzde 61 seviyesine yükseldi. Bugün artık Türkiye’de Ar-Ge’nin lokomotifi Türk özel sektörüdür” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi
Bakan, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini oluşturduğunu belirterek, özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki artışı vurguladı. Bugün bin 600'den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunduğunu ve 17 bin 500'den fazla Ar-Ge projesinin sürdürüldüğünü açıklayan Kacır, Türkiye'nin Ar-Ge'de önemli bir aktör haline geldiğini söyledi.
Savunma sanayi ve biyoteknolojik ilaç üretimi
Bakan, savunma sanayindeki başarıları ve biyoteknolojik ilaç üretimindeki artışı paylaştı. Savunma sanayi ihracatının 2002'de 250 milyon dolardan geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Kacır, biyoteknolojik ilaç üretiminin ise sektördeki payının yüzde 50'lere çıktığını ifade etti.
5G ve batarya teknolojileri
Bakan Kacır, Türkiye'nin 5G teknolojisine yönelik hedeflerini açıkladı. Ayrıca, elektrikli araç üretiminde batarya teknolojilerine odaklanarak, bu alanda yatırımların hızlandırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu alanda bir üretim üssü haline gelebileceğine dikkat çeken Kacır, 5G ve batarya teknolojilerini önemli stratejik hedefler olarak belirlediklerini ifade etti.
Batarya teknolojilerinin önümüzdeki dönemde kendileri için önemli bir başlık olacağını vurgulayan Kacır, “35 milyar dolar ihracat yapan bir otomobil sektörümüz var ve bu sektör şu anda birkaç sınamayla, birkaç meydan okumayla karşı karşıya.
Elektrikli araç devrimi herkesin sandığından, beklediğinden daha hızlı geliyor. Önümüzdeki dönemde batarya yatırımlarını hızlandırmak zorundayız. Ancak batarya yatırımlarını gerçekleştirebilirsek Türkiye’yi elektrikli araç alanında bir üretim üssü haline getirebileceğimizin farkındayız” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı