Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı.
Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,8 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,5 artış gösterdi.
Söz konusu ayda bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,2 arttı.
En yüksek artış daylanıklı tüketim mallarında
Temmuz ayı sanayi üretim endeksine göre ana sanayi gruplarında en yüksek artış, yüzde 2,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.
İşgücü maliyeti endeksi arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,6 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013'ün 2. çeyreğine ilişkin ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başı maliyetindeki değişimi ölçen "İşgücü Maliyeti Endeksi"ni açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,6 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 2,6, inşaat sektöründe yüzde 1,1 ve hizmet sektöründe yüzde 0,6 artış gösterdi.
Saatlik kazanç endeksinde en yüksek artışı yüzde 7,9 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe oldu.
Ekonomi Bakanı Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin 3. çeyreğe iyi başladığını belirterek, ağustos ve eylül verisi de böyle gelirse 3. çeyrek büyümesinin beklenenden iyi gelebileceğini ifade etti.
Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Birinci çeyrekte yüzde 1,3, 2. çeyrekte yüzde 3,2 yükselen sanayi üretim endeksinin 3. çeyreğin ilk ayında yüzde 5,7 yükseldiğine dikkati eçen Çağlayan, takvim etkisinden arındırılmış verinin de yüzde 4,6 arttığını belirtti.
Bu artışların piyasa beklentilerinin ve tahminlerin üzerinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, temmuz ayında Türkiye'nin altın dışı ihracatında da ciddi bir artış olduğunu hatırlattı. Çift haneli ihracat artışının sanayi üretim endeksindeki artışta önemli etkisinin olduğunu belirten Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Avrupa'daki göreceli iyileşme ile bölgeye ihracatımızda beklentilerin üzerinde iyileşme görüyoruz. Türkiye'de hala iç talebin zayıf olduğu bir dönemdeyiz. Bu bir süre daha devam edecek. Dış konjonktürdeki bozulma da buna zemin hazırlıyor. O nedenle bu yıl sanayi üretimimizde de önceki yıllardaki performansın gerisindeyiz. Böyle bir dönemde temmuz sanayi üretiminin iyi gelmesi sevindirici.
Beklenenden iyi gelen bugünkü veri ağustos ve eylülde de devam ederse biraz daha iyi bir 3. çeyrek rakamı görebiliriz. Ama yıl genelindeki büyüme daha önce ifade ettiğim gibi yüzde 3'ün biraz üzerinde olacak gibi görünüyor."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı