Türk Eczacıları Birliği (TEB) 2. Başkanı Arman Üney, Torba Yasa'da yer alan sahte ilaç üretimi, satışı ve sattıranları kapsayan cezai müeyyide ile ilgili olarak, "Ruhsatsız olarak ilaç üretimi yapanlar ve bu şekildeki ilaçları bilerek satan veya sattıranlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ceza yasasında genel anlamda sahtecilik le ilgili cezai yaptırımlar bulunuyordu. Ancak bizim yasaya konarak, özelde ilaçla ilgili sahteciliğe çok yerinde bir yaptırım gelmiş oluyor" dedi.
Üney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle "bitkisel ürün" adı altında bazı ürünlerin, internet üzerinden satılabildiğini belirterek, bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
İnternet aracılığıyla satışı yapılan ürünler içerisinde başta zayıflama ve cinsel gücü artırıcı ilaçların bulunduğunu ifade eden Üney, saç çıkardığı, kolesterole, diyabete ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği öne sürülen ürünlerin vatandaşlara ulaştırıldığını belirtti. Üney, internet yoluyla yapılan satışlarda ürünlerin güvenilirliğinin söz konusu olamayacağını dile getirerek, "Bitkisel bile olsa, bütün ürünlerin mutlaka ilaç gibi değerlendirilmesi ve kullanılması gerekir. Halkın sağlığıyla gözlerini kırpmadan oynayan bu kişiler, 'bitkisel' kelimesini kullanarak satışlarına internet üzerinden devam ediyorlar" diye konuştu.
İnternette kolayca satışı yapılan bu tür ürünlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından "gıda takviyesi ürün" olarak onay alındığını anlatan Üney, "Daha sonra bu ürünler, hiçbir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi olmadan halkımıza tanıtılarak satışa sunulmaktadır. Dolayısıyla bu durum, bu tür ürünlerde çok rahat bir şekilde sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir" dedi.
İdari para cezası
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Yasa Tasarısı'nda yer alan internetten ilaç satışına yönelik madde konusunda bilgi veren Üney, yasanın kabulünün ardından uygulamanın başlamasıyla birlikte, ilaçların internet üzerinden uygun olmayan koşullarda tüketiciye ulaştırılmasının Bakanlık tarafından durdurulacağını ve sorumluların yargılanacağını kaydetti.
Hapis cezası da öngörülüyor
Torba Yasa'da yer alan başka bir düzenleme hakkında da bilgi veren Üney, ruhsatsız olarak ilaç üretimi yapanlar ve bu şekildeki ilaçları bilerek satan veya sattıranların, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını ifade etti.
Bu ilaçların kendilerinden beklenen tedavi özelliklerini içermedikleri ve bu özelliklerini azaltacak şekilde saf olmayan maddelerden imal edildiği anlaşıldığında cezanın üçte bir oranında artırılacağını belirten Üney, ilaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiğini öne sürerek herhangi bir ürünün satışının, pazarlamasını veya reklamını yapanların bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı