Hastalar için ses kalitesinin azami ölçüde dikkat edilmesi gereken ortamlardan birisi de hastaneler. Doğru ses izolasyonu uygulamalarının yapılması gereken hastane odaları için profesyonel ve deneyimli ses yalıtımı büyük önem taşıyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, pandemi döneminde birçok yeni hastanenin hayata geçirildiğini ve bu dönemde sağlık yapılarında yalıtımın önem kazandığını dile getirdi. Sağlık yapılarının sağlıklı, konforlu, hastaların iyileşme sürecini hızlandıran, sağlık personelinin verimliliğini artıran standart ve ölçütlerde inşa edilmesinin önemini dile getiren Gökçe, “Hastanede tedavi gören kişinin gürültüden uzak, konforlu, güvenli ve hijyen bir ortamda bulunmasının iyileşmesi yönünde her zaman öne çıkan bir faktör” dedi.
Isı yalıtımına vurgu
İdeal havalandırma, ısıl ve akustik konforun korunamadığı sağlık yapılarında hastaların iyileşme sürecinin olumsuz etkilendiğini dile getiren İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Gökçe, şu ifadeleri kullandı: “İç mekanlarda ideal ısıl konforun sağlanabilmesi için sıcaklığın ve bağıl nemin belli bir seviyede sabit tutulması büyük önem taşıyor. Isı yalıtımı ile yoğuşma kaynaklı sorunların önüne geçilerek sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere neden olan küf ve mantar oluşumu engellenebilir. Hastaneler, depremlerden sonra en çok ihtiyaç olacak ve mutlaka ayakta kalması beklenen yapılardır. Sağlık yapılarında afet anında yapının bütünlüğünün korunması için su yalıtımının yapılması kritik öneme sahiptir. Öte yandan sağlık yapıları hareket yeteneği kısıtlı bireylerin yoğunlukla bulunduğu yapılar olmalarında dolayı, olası bir yangın durumunda hastaların ve çalışanların güvenliği ve tahliyesi için yangın yalıtımının yapılması önemlidir.”
“Doğru planlanıp, uygulanmalı”
Doğru yapılmış bir yalıtımın binayı koruyacağını, güvenli hale getireceğini, binalarımızı koruyacağını, güvenli hale getireceğini, yapısını güçlendireceğini, küften koruyacağını, daha sağlıklı, gürültüden uzak konforlu bir ortam sağlayacağını söyleyen Gökçe, “Yalıtım yapılmadığı veya eksik yapıldığı takdirde bina sağlığının yanında insan sağlığı açısından da tehlike oluşmaktadır. Yalıtımı doğru yapılan binalar uzun yıllar kendini koruyabilmekte bu da özellikle hastane gibi yapıların yenileme masraflarını düşürmektedir. Temelden çatıya ısı, su, ses, yangın ve tesisat yalıtımı uygulamaları hasta ve sağlık çalışanı memnuniyeti, yapı güvenliği, konforu ve verimliliği için hastane proje ve inşaatı aşamasında doğru planlanıp uygulanmalıdır” diye konuştu.
Sağlık yatırımlarında, yalıtım önem kazandı
Isı ve ses yalıtımı hastaneler için büyük önem taşıyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, “Yalıtımı doğru yapılan binalar uzun yıllar kendini koruyabilmekte bu da özellikle hastane gibi yapıların yenileme masraflarını düşürmekte” dedi.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı