9.321,64 TRY BIST 100 BIST 100
38,18 USD USD USD
5,27 CNY CNY CNY
44,06 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,84 TRY Faiz Faiz
66,96 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,44 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,35 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.286,58 TRY Altın(gr) Altın(gr)

S&P: Artan Tüketici Talebi Türkiye Ekonomisinin Büyümesini Destekleyecek

S&P’den Türkiye ekonomisine ilişkin rapor Rapordan: “Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,4 oranında büyümesi bekleniyor” “Tüketici talebi dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatlarken, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyretmeye devam ediyor” “Petrol üreticisi ülkelerden gelen ithalat talebi azalırken ve turizm gelirleri düşerken, özel sektör harcamaları 2015 yılında iş ortamındaki güvenin düşük olması sebebiyle ılımlı şekilde artış gösterdi” “Yüksek dış finansman gereksinimi Türk ekonomisi için kilit önemde hassasiyet oluşturmaya devam ediyor”

S&P: Artan Tüketici Talebi Türkiye Ekonomisinin Büyümesini Destekleyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda, “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Türkiye’de hane halkı harcamalarının 2015 yılında yüzde 4,5 oranında arttığı belirtilirken, “Tüketici talebi dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatlarken, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyretmeye devam ediyor. Petrol üreticisi ülkelerden gelen ithalat talebinin azalırken ve turizm gelirleri düşerken, özel sektör harcamaları 2015 yılında iş ortamındaki güvenin düşük olması sebebiyle ılımlı şekilde artış gösterdi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

S&P raporunda, Türkiye’de özel tüketim harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğu kaydedilerek, hane halkı harcamalarının ülkenin kısa vadeli büyüme görümümü için kilit önemde olduğunu belirtildi.

Tüketici talebinin seçim döngüsüne, para birinin zayıflamasına, jeopolitik ve güvenlik endişelerine rağmen gücünü koruduğu belirtilirken, “Yüksek dış finansman gereksinimi Türk ekonomisi için kilit önemde hassasiyet oluşturmaya devam ediyor” ifadesine yer verildi.

 S&P’den Türkiye öngörüleri

S&P raporunda Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl sonunda yüzde 3,4 oranında büyümesinin tahmin edildiği, enflasyonun ise bu yıl yüzde 8,0, gelecek yıl ise yüzde 7,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, Türkiye’de işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,1, gelecek yıl ise yüzde 9,9 oranında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye’nin cari açığının bu yıl sonunda yüzde 4,2, gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,1 oranında gerçekleşmesinin öngörülen raporda Türkiye’nin büyüme modelinin halen dış finansmana bağımlı olduğu, sermaye akılında olası bir sert yavaşlamanın ekonomi için temel aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, “Bu yıl Türkiye, gelişmiş piyasalarda yatırımcıların karlarının düşük ya da negatif seviyede olmasından dolayı yatırımcıların daha fazla kar arayışında olmasından ve Avrupa Merkez Bankası’nın akomodatif duruşundan yararlanabilir.

Türkiye ayrıca bazı diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla ülkenin net enerji ithalatçısı olmasın ve Çin ekonomisinin etkilerine daha az maruz olmasının avantajlarını da yaşıyor.” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası değerlendirmesi S&P

Türkiye Merkez Bankası’na ilişkin olarak, “TCMB bir açmazla karşı karşıya. Halen çekirdek enflasyon beklentilerin ve Merkez Bankası’nın yüzde 5 seviyesindeki hedefinin de üzerinde. Bu oynak dış sermaye koşullarının oluşturduğu ortamda dış sermaye çekebilmek amacıyla parasal sıkılaştırmaya işaret eder.

Öte yandan Merkez Bankası ekonomiyi de desteklemek istiyor. Merkez Bankası çekirdek enflasyonun yakın zamandaki yavaşlamasının avantajını ve görece dengeli Türk lirasının da avantajını kullanarak faizleri azalttı.” ifadelerini kullandı.

S&P raporunda önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın likidite miktarlarını farklı faiz oranları uygulayarak yönetebileceğini, politika faiz oranını şartlara göre artırıp azaltabileceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bakan Bolat: ABD ile gümrük vergisi müzakereleri yapıcı ve karşılıklı anlayışla yürütülecek

22 Nisan 2025 Salı

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi

Yeşil hidrojen, Türkiye'nin cari açığını kapatmada rol oynayabilir

21 Nisan 2025 Pazartesi

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun