Ukrayna'da geçen hafta kabul edilen tasarı, bazı Rus şahısların ve kurumların varlıklarının dondurulması ve ticari faaliyetlerinin kısıtlanması, Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınmasının kısmen veya tamamen engellenmesi gibi yaptırımları içeriyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan 21. Yüzyıl Düşünce Enstitüsü Enerji ve Enerji Güvenliği Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Varol Sevim, Rusya ve Ukrayna meselesinin en önemli anlaşmazlık noktasının enerji olduğunu belirtti.
Bu nedenle iki ülke arasında yaşanan her türlü gelişmenin Avrupa’daki önemli enerji projelerini etkilediğini vurgulayan Sevim, “Ukrayna, enerji üzerinden Rusya’ya karşı oyun oynamaya çalışıyor. Ancak şu anda yaz aylarındayız ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna’nın Rus gazına ihtiyacı olduğunu, aksi takdirde Ukrayna’yı kış aylarında bir felaketin beklediğini söylemişti” dedi.
Sevim, Rus enerji şirketi Gazprom'un, Ukrayna şirketi Naftogaz’a, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya haziranda gönderilen gaz için geçiş ücreti ödediğini ancak Naftogaz’ın bu ücreti Gazprom’a geri gönderdiğini ve bu gelişmenin de gelmekte olan bir krize işaret ettiğini söyledi.
Ukrayna daha zararlı çıkar
Avrupa Komisyonu Enerji Müdürlüğü eski baş analistlerinden Andrew McKillop da Ukrayna’nın Rus gazına yaptırım uygulaması halinde asıl zararı kendisinin göreceğini ileri sürdü.
Ukrayna hükümetinin, bir doğalgaz krizi yaratarak AB, ABD ve IMF’den daha fazla para yardımı almaya çalışıyor olabileceğine dikkati çeken McKillop, “Ukrayna, bu hamleyi özellikle kış aylarında ve Rus gazını Avrupa’ya taşıması planlanan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi gerçekleşmeden kullanmak isteyebilir” şeklinde konuştu.
Avrupa’nın tükettiği toplam doğalgazın yaklaşık yüzde 30'u Rusya tarafından sağlanırken, bu gazın yaklaşık yüzde 60’ı da Ukrayna’dan geçen boru hatları aracılığıyla taşınıyor. Rus doğalgazı, Avrupa'ya 12 boru hattıyla ulaştırılırken. bunlardan 3'ü doğrudan Finlandiya, Estonya ve Letonya’ya gidiyor. AB'ye gaz taşıyan hatlardan 4'ü Beyaz Rusya, Litvanya ve Polonya'dan geçiyor. Ukrayna ise 5 boru hattıyla Avrupa'nın enerji ihtiyacı karşılanmasında "kilit rol" üstleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı