9.910,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,40 USD USD USD
36,45 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,88 TRY Faiz Faiz
79,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,41 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,30 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
96,59 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.689,76 TRY Altın(gr) Altın(gr)

”Rusya’nın Tek Çaresi Batı İle Uzlaşma”

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, ABD ve Avrupa’nın uyguladığı yaptırımların Rusya ekonomisi üzerindeki etkilerini analiz etti. Ülkenin merkez bankası ve enerji rezervlerinin tükenmeye başladığını vurgulayan Karabulut’a göre, Rusya’nın ABD ve AB’ye karşı sergilediği katı tutumu uzun vadede sürdürebilmesi, mümkün değil.

”Rusya’nın Tek Çaresi Batı İle Uzlaşma”

Rusya’nın, Çin’e yakınlaşmasının da ekonomik anlamda bağımlılığa dönüşeceğinin altını çizen Karabulut’un analizi şu şekilde:

Rusya Merkez Bankası’nın Haziran sonunda 478 milyar USD olan rezervleri, Ekim ayı sonunda 428 milyar USD’ye geriledi. Bu gerileme, 50 milyar USD civarında azalmaya işaret ediyor. Rusya Merkez Bankası, rezervlerinin bu hızla gerilemeye devam etmesi halinde, 34 ay, yani yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede, teorik olarak tüm rezervini bitirmiş olacak. Ayrıca petrol fiyatlarının 1 sene boyunca 100 USD’nin altında kalmaya devam etmesi ile yine siyasi gerilim ve yaptırımların sürmesi, Rusya’yı, bir sene içerisinde ciddi bunalıma sokacaktır.

Dün açıklanan Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerini incelediğimizde, Ekim ayında 428 milyar USD ile biten rezervlerin, Kasım ayının ilk haftasında 421 milyar USD’ye gerilediğini görüyoruz. Ekim ayında haftada ortalama 5 milyar USD gerileyen rezervler, Kasım ayının ilk haftasında 7 milyar USD gerilemiş, yani birkaç haftalık periyotta rezerv erimesi hızlanmıştır.

Diğer yandan, ABD, Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımın Rusya’ya zarar veremeyeceği tezi savunulmaktadır, bunu da Rusya – Çin ittifakına dayandırmaktadır. Her ne kadar Rusya’nın rezervlerinin çok güçlü olduğu söylense de, rezervlerinin hızla eridiği görülmektedir. Rusya ve Çin, uzun süre müzakereleri devam eden 30 yıllık doğalgaz ticareti konusunda, Mart 2013 tarihinde anlaştılar. Aynı tarihlerde Çin Ulusal Petrol Şirketi, dünyanın en büyük petrol üreticisi ünvanına sahip olan Rus devlet petrol şirketi Rosneft ile petrol alım anlaşması da imzaladı. Arzın 2018’de başlaması planlanıyor. Yani Çin, arzın 2018’de başlaması nedeniyle kurtarıcı rol üstlenemeyecek. Diğer yandan, Rusya’nın arz kanallarının daralması, fiyat kontrolü ve bağımlılık açısından riskli ve tamamıyla yanlış bir hamle olacaktır.

Rusya, dengeleri Avrupa ile düzeltmek zorunda. Dünyadan bağımsız, yani soğuk savaş dönemindeki Rusya’dan çok daha farklı; dünya ile kaynaşmış bir Rusya karşımızda bulunuyor. Rusya-Putin eğer ülkenin arz kanallarını daraltır, Avrupa’ya doğal gaz ve petrol ürünlerini satmayı keserse, aynı zamanda kendi ayağına da kurşun sıkmış olacak. Bu noktada, ülkenin Çin’e bağımlılığı sorunu ortaya çıkacaktır ki, bu da Rusya’nın istemeyeceği bir durum olacaktır. Hem siyasi hem de ekonomik anlamda, rezervlerin hızla eridiğini düşünürsek, Rusya’nın, suları durultmaktan başka bir çaresi bulunmuyor, tabi bunu ABD de isterse.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya’da karbon gelirlerinde yeni rekor: 18,5 milyar avro

8 Ocak 2025 Çarşamba

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

5 Ocak 2025 Pazar

Volkswagen, üretim ve istihdamda büyük kesintilere gidiyor

27 Aralık 2024 Cuma

Ukrayna, Rus gazının Azerbaycan etiketiyle Avrupa'ya geçişini reddetti

27 Aralık 2024 Cuma

Ticaret Bakanı Bolat: Kuzey Makedonya Türkiye için adeta bir üs konumunda

27 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun