Şirketin ekonomi direktörü Andrey Eremin’in Reuters'e verdiği demece göre, Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden biri olan MMK, küresel ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik nedeniyle Türkiye'de karlı bir projenin lansmanını erteledi.
Türkiye bölgesinde sıcak haddelenmiş çelik üretiminin yeniden piyasaya sürülmesi projesinin, MMK’nın ana kazançlarına 90 milyon dolar ve 100 milyon dolar arasında bir miktar eklemesi bekleniyor. Ancak küresel ticaret engellerindeki ani bir yükseliş, şirketi engelledi.
Eremin konuyla ilgili, “Ne yazık ki, bu kararı ABD'nin metalürji şirketlerine karşı tarifeleri uygulamaya koymasından önce aldık. Bunun olacağını bilmiyorduk. ” dedi.
Türkiye’nin Akdeniz sahilinde İskanderun yakınında ve İstanbul’da bulunan MMK Metalurji kompleksi, 2007 ve 2010 yılları arasında MMK tarafından 2 milyar doların üzerinde bir maliyetle inşa edildi.
Çelik haddelerinde küresel bir durgunluğun yaşandığı 2012 yılında sıcak haddelenmiş çelik üretimi, piyasa toparlandığı için bu yaz yeniden başlayacaktı.
Eremin, “Bu noktada küresel pazarlardaki dönüşümün sona ereceğini ve netliğin olacağını umuyoruz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, özellikle Çin'den yapılan ithalatı engellemeyi amaçlayan bir hamle ile Mart ayında çelikte yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10 oranında gümrük vergisi uyguladı.
Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği, Trump’ın kararını takiben kendi çelik üreticilerinin çelik ithalatı üzerindeki etkisinden korkarak, kota ve tarife politikasını uygulamaya koydu.
MMK, ABD ve AB pazarlarına çelik ihraç etmediği için bu önlemlerden doğrudan etkilenmiyor. Ancak, Türk tesisindeki üretimin yüzde 30'u Avrupa pazarına ve komşu ülkelere yönelik tasarlanmıştı.
İran Yaptırımları da Sıkıntı Yaratıyor
Tarifeler, MMK’nın stratejisini etkileyecek tek Trump politikası değil. Eremin, Washington’ın, Tahran’a dayatacağı yeni yaptırımların karşısında çelik üreticisinin de İran'a teslimatlarını durdurduğunu söyledi.
ABD önlemleri gelecek ay başlayacak ve İran'a ham veya yarı işlenmiş metallere satış, tedarik ve transfer yasağı getirecek.
Kremlin harekete karşı çıksa da, ABD'nin üçüncü bir ülkeye karşı tek taraflı eylemlerinin Rusya'nın yaptığı işleri etkilememesi gerektiğini söylüyor.
Çelik tüccarlarına göre, Rus metal firmaları, en azından kısmen yaptırımların düşmesi korkusuyla İran'a satışları azaltıyorlardı.
Eremin, daha önce Rus rakibi Severstal ile birlikte İran'a sıcak haddelenmiş çelik ruloları sevk eden MMK'nın bu hareketten etkilenmediğini söyledi. MMK zaten teslimatları başka pazarlara yönlendirmişti.
Bu, İran’ın yurt içi üretiminin artmasının ve bunun sonucunda ithalat hacminin azalmasının sonucuydu.
Azaltılmış Talep
Eremin, Rusya yerel çelik piyasasında MMK'nın talepteki büyüme tahminini bu yıl yüzde 4'ten 2'ye indirdiğini söyledi.
Eremin ,“Geçen sene, ürün grubumuzdaki çelik ürünlerine yönelik talep Rusya'da yüzde 6,5 oranında arttı” dedi.
MMK, hükümetin yüzde 18'den yüzde 20'ye kadar katma değer vergisi (KDV) artırma teklifini takiben tahminini değiştirdi.
Eremin sözlerine şunları ekledi: “Özünde KDV artabilir. Bunun, Rusya'daki çelik talebindeki büyüme hızını yavaşlatabileceğine inanıyoruz. ”
Kaynak: reuters
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı