Yurtiçi demir metal sevkiyatları Ocak-Şubat döneminde yıllık %4,3 düşüşle 8,2 milyon tona geriledi. Uluslararası sevkiyatlar, limanlardan yapılan sevkiyatlardaki %2,5'lik düşüş (2,8 milyon tona) ve sınır kapılarından yapılan sevkiyatlardaki %3,1'lik düşüş (1,7 milyon tona) dahil olmak üzere %2,7 oranında azalarak 4,5 milyon tona geriledi.
Bu yılın ilk iki ayında Rusya'ya demiryolu ile yapılan demirli metal ithalatı %25,2 düşüşle 458,000 tona gerilerken, ihracat %2 artışla 3.9 milyon tona yükseldi. Bazı uzmanlar, inşaat hacmindeki artış nedeniyle çelik kullanımının bu yıl da artmaya devam edeceğini iddia ediyor. Buna göre, geçen yıl müteahhitler tarafından 49 milyon metrekarelik yeni inşaat projesi başlatıldı ve 2024 yılında 2.3 milyon metrekare daha inşaat yapılması bekleniyor. Buna ek olarak, çelik üretiminde de bir artış yaşandı ve bu yılın Ocak ayında çelik üretimi %1,3 oranında arttı.
Ancak bazı faktörler sektöre olumsuz baskı yapıyor. Çelik tüketimine genel olarak işgücü sıkıntısı, yüksek banka faiz oranları ve Rus Demiryolları'nın lojistik sorunları etki ediyor. Taşıma koridorlarının eksikliği ve sınırlı demiryolu kapasitesi ihracat sevkiyatlarına öncelik verilmesine yol açıyor. Buna ek olarak, ihracat noktalarının, taşımacılık açısından tercih edilen Avrupa pazarının bilinen tedarik zinciri rotalarından Hindistan, Çin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi noktalara doğru değişmesi de demir çelik pazarını etkiliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı