9.724,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,45 TRY Faiz Faiz
73,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.628,71 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Riskli binaları yıkıp yeniden yapmanın maliyeti 400 milyar dolar"

Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, binaların depreme karşı dayanıklılığını artıran, yapısal güçlendirmenin önemi hakkında bilgi verdi.

"Riskli binaları yıkıp yeniden yapmanın maliyeti 400 milyar dolar"

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan depremler, kentsel dönüşümü tekrardan gündeme getirirken, yurt genelinde yaklaşık 19 milyon, İstanbul'da ise 2 milyon bina bulunuyor. Yetkililere göre, İstanbul'daki binaların yarısı depreme karşı risk taşıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, depreme karşı riskli olan binaların hepsinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılmasının mümkün olmadığına işaret ediyor. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının ekonomik maliyetinin ise yaklaşık 400 milyar dolar olduğunu belirten Tarmur, "Riskli binaları yıkıp yeniden yapmak için ayıracak zamanımız ve bütçemiz yok. Yapmamız gereken bir an önce bu durum ile yüzleşerek binalarımızın risk durumuna göre yapısal güçlendirme ile depreme karşı güçlendirmek.” dedi.

Riskli tüm binaların güçlendirmeyle kurtarılabileceğini aktaran Tarmur, kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılardan hiçbir farkı kalmadığını, riskli konutların yıkıp yeniden yapma maliyetinin ise yüzde 40'ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebileceğini söyledi.

Yabancı ülkeler güçlendirme ile depreme hazırlanıyor

Bina güçlendirmenin yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha kısa sürdüğünü dile getiren Selman Tarmur, bina güçlendirme uygulamalarının uzun yıllardır Japonya, Hindistan, İtalya, Çin ve Amerika gibi ülkelerde farklı ölçeklerde ve farklı afetlere yönelik risklerin azaltılması amacıyla yürütüldüğünü aktardı.

Yabancı ülkelerin risk ve zarar azaltma çalışmaları kapsamında yapıları bina güçlendirme uygulaması yöntemiyle güvenli hale getirdiğine dikkati çeken Tarmur, "Türkiye genelinde hasarlı bir binanın tamamının yıkılıp yeniden yapılması yaklaşık 2 yıl sürüyor. Bina güçlendirme çalışmaları ise 4 ile 6 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanıyor. Tüm eski binaların yıkılarak yeniden yapılması maddi ve manevi olarak mümkün olmayacağından, bu yapıların uygun olanlarının, tespit edilerek güçlendirilmesi yıkıp yeniden yapmaya göre her açıdan daha uygun olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Binalarda hasar tespit çalışmaları da yapıyor

Güçlendirme projesi yapan Mapei bayilerinin başvuruda bulunan binalarda hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdiğini anlatan Selman Tarmur, "Yapıların risk faktörlerini ölçümlemek için alanında uzman inşaat mühendisleri aracılığı ile bilgilendirme amaçlı dayanıklılık raporu hazırlıyorlar. Tespit çalışmaları kapsamında binanın kolonlarından ve zemininden örnek parçalar alarak ölçümlerini gerçekleştiriyorlar. Bu ölçüm sonuçları kapsamında bina sahiplerini öncelikle güçlendirmeye yönlendiriyor, güçlendirmenin faydalı olmayacağı binalarda ise yıkıp yeniden yapmaya yönlendiriyorlar.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Yıldız Entegre, Anadolu 500’de üçüncü sırada yer aldı

10 Aralık 2024 Salı

Kasım ayında limanlarda elleçlenen yük miktarı yüzde 13,7 arttı

11 Aralık 2024 Çarşamba

Fransa, Suudi Arabistan'a 17,4 milyar dolar yatırım yaptı

9 Aralık 2024 Pazartesi

İMSAD: İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 3. Çeyrekte Yüzde 2,2 Azaldı

6 Aralık 2024 Cuma

Oyak Çimento’nun hazır beton tesisi yatırımı için ÇED kararı açıklandı

6 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun