Avustralya'nın Batı Pilbara bölgesindeki Juukan Gorge 1 ve 2, 46.000 yıl öncesine dayanan Aborijin kaya sığınaklarıdır. Bu antik kaya sığınakları, Avustralya'da Buz Devri'nden beri insan işgali için kullanılan tek iç bölgedir.
Avustralya'nın Aborijin halkı için kültürel öneme sahip alanları ilk kez yok edilmiyor. Geçen yıl, Sidney'de 2,1 milyar dolarlık bir demiryolu hattına yer açmak için başka bir kültürel miras alan bozuldu. Tahrip edilen alan, 1788 ile 1830 yılları arasında bölgenin yerli işgalini gösteren 2.400 taş eserin ortaya çıktığı kazılmış bir alanı içeriyordu.
Kuzey Batı Avustralya'daki Burrup Yarımadası'ndaki bir başka antik kaya sanatı da bir gaz projesine yol açmak için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Avustralya'da, Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı, ulusal miras açısından önemi olan yerleri listeleme ve bu alanlardaki kalkınma eylemlerini düzenleme konusunda sorumludur.
Juukan Gorge 1 ve 2'yi yok etme izni, Rio Tinto'ya Batı Avustralya Aborijin Mirası Yasası'nın 18. Bölümü uyarınca 2013 yılında verildi.
Puutu Kunti Kurrama Arazi Komitesi başkanı John Ashburton, ABC haberlerine, geleneksel sahiplerin yasal sistem tarafından hayal kırıklığına uğradığını söyledi: "Rio Tinto'nun yasal yükümlülüklerine uyduğunu kabul ediyoruz, ancak düzenleyici sistemin esnekliği konusunda ciddi endişelerimiz var, "
Avustralya'da, Kanada ve Yeni Zelanda gibi, belirli bir kullanım hakkına sahip olmayan herhangi bir kamu arazisi (örneğin, Milli Park veya Eyalet Ormanı), herhangi birinin 'Kraliyet hakkı'nda tutulduğu tanımlanan Kraliyet arazisi veya Eyalet Arazisi olarak adlandırılır. Şirketler Kraliyetin “kiracısı” olmalıdır.
Rio Tinto'nun demir cevheri madenciliğini genişletmek için 46.000 yıllık miras alanlarını kurtaracak üç seçeneği daha vardı, ancak şirket, "daha yüksek bir demir cevheri hacmine ulaşmak için sahaların imhasını içeren dördüncü seçeneği seçti.
Modern kalkınma haberleri, özellikle madencilik sektörü, kültürel ve çevresel siteler aracılığıyla buldozerleme giderek yaygınlaşsa da, yerel değerleri desteklemek ve korumak için çabalayan şirketler mücadelelerine devam ediyorlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı