Son iki yılda reel sektörün yeniden gündemine oturan ve piyasada endişe yaratan konkordatolarda 2024 yılının nihai tablosu belli oldu. Konkordatotakip.com'un Basın İlan Kurumu'ndan derlediği verilere göre, Aralık 2024'te mahkemeler 219 dosya için konkordato geçici mühlet karanı verdi. Bu rakam, aylık bazda son yılların en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Yıl genelinde mahkemeler 1723 dosyada geçici mühlet karanı verirken, iflas karanı verilen dosya sayısı 132 olarak kaydedildi. Bu sayılarla, 2018 yılından bu yana hem konkordato başvurularında hem de iflas karanlarında yıllık bazda en yüksek seviyeye ulaşıldı.
Konkordato Süreçleri 3 Yılı Bulabiliyor
Konkordato süreci, kesin mühlet karanı verildikten sonra ortalama 3 yıl kadar sürebiliyor. Konkordato tasdik karanı ortalama 700 gün, iflas karanı ise 423 gün içinde veriliyor. Bu nedenle, 2024'te verilen 132 iflas karanı, aslında yaklaşık 1,5-2 yıl önce başvurusu kabul edilmiş konkordato dosyalarından oluşuyor.
Geçtiğimiz yıl konkordato kesin mühlet karanı verilen dosya sayısı 827 olurken, başvurusu reddedilen dosya sayısı 701 olarak kayıtlara geçti.
Tekstil Sektörü Zirvede
Sektörel bazda incelendiğinde, 96 başvuru ile tekstil sektörü ilk sırada yer aldı. Bu sektöre, giyim, ayakkabı, halı, deri ve iplik imalatı eklenince toplamda 130 başvuruyla tekstil ve hazır giyim sektörleri öne çıktı. İkinci sırada 91 başvuru ile inşaat sektörü yer alırken, metal ürün imalatı 48 başvuru ile üçüncü sırada geldi. Dördüncü sırada 40 başvuru ile mobilya, beşinci sırada ise 35 başvuru ile gıda sektörü bulunuyor.
Reel sektörün önündeki finansal zorluklar ve rekabet baskıları, 2025 yılında da konkordato süreçlerinin devam edebileceğine işaret ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı