10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,92 CNY CNY CNY
35,62 USD USD USD
36,90 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Radyant Isıtma Sistemleri, Pazarda Öne Çıkıyor!

Çukurova Isı’nın Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, klasik ısıtma sistemlerinin kullanıldığı fabrika, atölye ve depolarda ısıtma giderlerinin, radyant ısıtma sistemlerinden %50 daha pahalı olduğunu açıkladı...

Radyant Isıtma Sistemleri, Pazarda Öne Çıkıyor!

Isıtma sektörünün lider markası Çukurova Isı, endüstride kullanılan “radyant ısıtma” sistemlerinin hem ilk yatırım maliyeti hem de işletme giderleri açısından sunduğu avantajlara dikkat çekti. Çukurova Isı, klasik ısıtma sistemlerinin kullanıldığı fabrika, atölye ve depolarda ısıtma giderlerinin, radyant ısıtma sistemlerinden %50 daha pahalı olduğunu açıkladı.

Radyant ısıtma sistemlerinin işletme giderleri açısından büyük avantajlar sağladığını belirten Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, endüstriyel tesis yatırımcılarının ve işletme sahiplerinin sistem seçimi yaparken klasik sistemler ile radyant ısıtma sistemleri arasındaki farkı göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi. Ünlü, “Açık Alevli Radyant Isıtıcılar ile Borulu Tip Radyant Isıtıcılar, klasik ısıtma sistemlerinde olduğu gibi boru, kanal vb. transfer elemanlarına ihtiyaç duymadığı için ilk yatırım maliyeti, klasik sistemlere göre ortalama %25 - %30 daha düşüktür. İşletme giderleri de klasik sistemlerden %30 - %65 daha tasarrufludur ve sistem, düşük işletme giderleri sayesinde 1 - 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti eder.”dedi.

Radyant Isıtma Sistemleri ile klasik ısıtma sistemleri arasındaki farka dikkat çeken Ünlü, “Klasik sistemlerde ısıtma, taşıma yoluyla yapılır. Merkezi bir kaynak (kazan brülör vb.) vasıtasıyla elde edilen sıcak hava, buhar yada sıcak su; sirkülasyon pompaları, fanlar, borular/kanallar vasıtasıyla ısıtılacak mekana taşınır ve apareyler, konvektörler veya menfezler aracılığıyla içeriye sıcak hava olarak basılır. Amaç; önce mekanın havasını daha sonra da insanları, makinaları vb. ısıtır. Ancak ısınan hava yükseldiği için izolasyonun yetersiz olduğu tesislerde ya da hava değişiminin fazla olduğu işletmelerde bu tür bir sistemle ısıtma oldukça geç ve zor gerçekleşir. Tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkları çok yüksektir (12°C ile 20°C). Sonuç olarak çok fazla enerji harcayan (yakıt giderleri yüksek) ve yeterli konforu sağlayamayan bir sistemle ısıtma yapılmaya çalışılır.

Güneşin, gezegenleri ısıtmasının küçük bir modeli olan “Radyant Isıtma Sistemleri”nde ise ısıtma, ışınım yoluyla gerçekleştirilir. Sistem ısıtılacak mekana kurulur ve tavana asılır. Brülör vasıtasıyla yakılan gaz, radyant boruların içerisinde dolaştırılır ve ısıtılan borunun üzerinden yayılan enerji yansıtıcılarla aşağılara yönlendirilerek (güneşin, dünyayı ısıttığı gibi) ısıtma yapılır. Sistemde taşınan akışkan (sıcak su, buhar, sıcak hava vs.) ve transfer elemanı (pompa, boru, vana, kollektör, aparey, kanal vb.) bulunmadığı için taşımadan kaynaklıtransfer kaybı % 0'dır. Amaç; önce cisimleri ve insanları ısıtmaktır. Isıtma, zeminden başlar ve çok kısa sürede hissedilir. Tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkları düşüktür (4°C ile 8°C).

Radyant ısıtıcılarda hastalıkların taşınma riski söz konusu değil

Klasik Isıtma Sistemlerinde ısı iletimi, fanlarla sağlandığı için hava hareketi söz konusudur. Bu hava hareketi sistem rejime girene kadar soğuk olarak hissedilir ve bu durumda çalışanların hastalanmasına ya da hastalıkların taşınmasına sebep olur. Radyant Isıtma Sisteminde ise ısı iletimi, ışınımla sağlandığı için hava hareketi yoktur ve bu sayede ortamda tozlar hareketlenmez ve ürünlerin, makinaların üzerine yapışmaz. Bu nedenle radyant ısıtıcılarda hastalıkların taşınma riski söz konusu değildir.

Klasik Isıtma Sistemlerinde sistemin rejime girmesi 1-2 saat süreceği için işletmenin mesaiye başlamadan birkaç saat önce sistemi, işletmeye alması gerekir. Radyant Isıtıcılarda ise sistemin rejime girme süresi 15-30 dakikadır. Bu yüzden işyeri mesaiye başlamadan birkaç dakika önce sistemin işletmeye alınması yeterli olmaktadır. Ayrıca Klasik Isıtma Sistemlerinde Sistemin kurulması için gerekli ilk yatırım maliyeti de yüksektir ve tesisin kurulum süresi uzundur. İşletmenin bakım, yedek parça giderleri yüksektir. Ayrıca kazan dairesindeki birçok parçadan yalnızca birinin arıza yapması durumunda bile tüm sistem devre dışı kalabilir ve arıza giderilene kadar tesis ısıtılamaz. Yıllık elektrik sarfiyatı da işletme giderlerinde önemli bir pay tutar. Lokal veya bölgesel ısıtma yapmak çok güçtür İmalat şeklinin veya yerleşiminin değişimine göre sistemde değişiklikler yapmak zordur. Yıllar geçtikçe sistemin verimi düşer. Radyant Isıtma Sistemlerinde ise sistemin kurulması için gerekli ilk yatırım maliyeti, klasik sistemlerden %25 - %30 daha düşüktür ve tesisin kurulum süresi çok kısadır. Ortalama olarak 10.000 metrekare büyüklüğünde ki bir fabrikada bir hafta içerisinde iş teslimi yapmak mümkündür.

Yıllık elektrik sarfiyatı yok denecek kadar azdır

İşletmenin, bakım, yedek parça giderleri de oldukça düşüktür. Ayrıca cihazlardan birinin arıza yapması durumunda arızalı cihaz haricindeki diğer tüm sistem çalışmaya devam eder ve sistem kesintiye uğramaz. Yıllık elektrik sarfiyatı yok denecek kadar azdır. İhtiyaca uygun olarak lokal veya bölgesel ısıtma yapılabilir. Mevcut bir sistem kolayca sökülüp başka bir tesiste kullanılabilir. İmalat şeklinin veya makine yerleşiminin değişimine göre kısa süre içinde sistemde değişiklikler yapmak mümkündür. Zamana bağlı verim kaybı söz konusu değildir. Uzun yıllar aynı performansla çalışır. Sonuç olarak yakıt giderleri düşük ve yüksek konfor sağlayan bir sistemle ısıtma yapılır.

Ücretsiz keşif ve projelendirme desteği

Açık Alevli Radyant Isıtıcılar ile Borulu Tip Radyant Isıtıcıların da uygulama alanına göre faklı avantajlar sunduğunu belirten ÜNLÜ, proje aşamasında sunulan keşif ve projelendirme desteğinin önemine dikkat çekti: “Endüstrilerde kullanılan “Açık Alevli Radyant Isıtıcılar ile Borulu Tip Radyant Isıtıcılar arasındaki temel farkı yüzey sıcaklıklarının farklı olması şeklinde özetleyebiliriz. Borulu Tip Radyant Isıtıcılar, orta yoğunluklu ısıtıcılardır ve genel ısıtmaya daha uygundur. Açık Alevli ve Seramik Plakalı Radyant Isıtıcılar ise yüksek yoğunluklu cihazlardır. Genel ısıtma yapmak mümkün olduğu gibi, lokal ısıtma yapmakta mümkündür. Örneğin genel ısıtma yapılan bir fabrika da akşam mesai yapılıyor ve sadece belirli bir alan için ısıtmaya ihtiyaç duyuluyorsa “seramik plakalı radyant ısıtıcı” tercih edilmelidir. Bu noktada tavsiyemiz proje aşamasında doğru cihaz seçimi yapılması ve cihazların projeye uygun olarak dizayn edilmesidir. Biz Çukurova Isı olarak 30 yıla yaklaşan tecrübemizle hem yeni yatırımlarda hem de renovasyon projelerinde müşterilerimize ücretsiz keşif ve projelendirme desteği sunuyoruz.”
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

EGA'nın (Emirates Global Aluminium) ABD tesisindeki genişleme projesi önemli bir aşamaya geldi

22 Ocak 2025 Çarşamba

Umman borsası üçüncü haftasını yükselişle tamamladı

21 Ocak 2025 Salı

Aralık ayında, limanlarda elleçlenen yük miktarı %0,9 arttı

16 Ocak 2025 Perşembe

İngiltere ve Suudi Arabistan, kritik mineraller için iş birliği anlaşması imzalayacak

16 Ocak 2025 Perşembe

Mustafa Ekinci, Easyapp’in 2024 yılındaki başarılarını açıkladı

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun