Tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs; doğa içerisinde bir yaşam arzusu içinde olan vatandaşları prefabrik ev ve kurulumu kolay mobil evlere yöneltti. Birçok alanda tercih edilen ve kullanım oranı artan bu yapılara ilgi arttıkça beraberinde birçok soru da meydana gelmeye başladı… Bu sorulardan biri de “prefabrik için izin gerekir mi?”
Sektör temsilcileri tüketicilerin karşılaştığı en büyük sorunun imarsız alanlara prefabrik ev yaptırmaları olduğunu ifade ederken, tüketicilerin izin almadığı zaman zarara uğradıklarını belirtiyor.
Kullanışlı ve ekonomik çözümler
Fabrika ortamında üretilen, şantiye ortamı gerektirmeyen prefabrik sistemler, kalıcı olarak uzun yıllar problemsiz bir şekilde kullanılıyor. Genellikle yazlık olarak tercih edilen yapılar; oldukça kullanışlı ve ekonomik çözümler sunuyor.
Prefabrik yapılar için imar izninin alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı almak için belediye veya il özel idaresinin imar birimine yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ediliyor. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa ebatlı krokinin eklenmesi gerekiyor. Prefabrik Yapılar İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca yapılar, imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Süreç nasıl işliyor?
Prefabrik evler için kurulum ve izin süreçleri şu şekilde ilerliyor;
-
Size uygun olduğunu düşündüğünüz evin projesi seçilir.
-
Mimar ve mühendislerin hazırladığı zemin beton projesinin, mimari projenin, elektirik projesinin, mekanik projenin, statik projenin dahil olduğu ‘proje dosyası’ hazırlanır.
- Proje / ruhsat dosyası ilgili belediyelerin fen işleri müdürlüğüne onay için sunulur.
- Belediye tarafından, oluşturulan proje dosyası prefabrik yapılar imar kanunu 20. Maddesine göre incelenir, onay sürece başlatılır. Genellikle bu süreç 3-4 hafta sürer. Eğer sürecinizle, kurulumun yapılacağı arazi ile ya da yapınız ile ilgili bir sorun var ise bu sizin tarafınıza bildirilir ve eksik ya da problemlerin giderilmesi istenir.
- Belediye tarafından onay verildikten sonra prefabrik evinizin kurulum süreci başlatılır.
- Eğer bir köye prefabrik ev kurulumu yaptırmak isterseniz, il özel dairesine başvurmanız gerekmektedir. Yapı sahibi olarak siz ya da sizin kanuni vekilleriniz belediyeye ya da il özel idare birimlerine yapınızın ruhsatı için dilekçe vererek başvuru yapmalısınız. Yapı ruhsatı verildikten sonra 5 yıl içerisinde projenizin tamamlanması gerekir.
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı