9.321,64 TRY BIST 100 BIST 100
38,20 USD USD USD
5,25 CNY CNY CNY
43,91 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,84 TRY Faiz Faiz
66,96 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,44 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,35 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.286,58 TRY Altın(gr) Altın(gr)

PPK Özeti: Politika Duruşunu Haftalık Repo Faizi Belirleyecek

Merkez Bankası PPK özetinde; küresel ekonomi ve yurt içi iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü risklerin önemini koruduğunu belirtildi.

 PPK Özeti: Politika Duruşunu Haftalık Repo Faizi Belirleyecek

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, küresel ekonomi ve yurt içi iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü risklerin önemini koruduğunu belirtildi. Sadeleşme süreci tamamlandığında para politikası duruşunu, yeniden politika faizi niteliğini kazanacak olan bir hafta vadeli repo faizi oranının belirleyeceği not edildi.

Merkez Bankası (TCMB) kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu ve küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek politikalara ilişkin yol haritası açıkladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantına ilişkin özetini yayınladı.

Özette öne çıkan başlıklar şöyle:

Petrol fiyatlarındaki keskin düşüşün ay içinde de devam etmesiyle enerji grubu yıllık enflasyonundaki düşüşün Ağustos ayında da süreceği öngörülmekte

Haziran ayında sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.4 oranında güçlü bir artış sergilemiştir. Haziran ayında üretimde görülen yüksek oranlı artışın iktisadi faaliyette bir ivmelenme anlamına gelmediği, bu gelişmede daha çok otomotiv sektöründeki grevlerin bir önceki ayda yol açtığı üretim kaybının telafisi ile Ramazan ayı öncesinde üretimin öne çekilmesinin etkili olduğu düşünülmekte.

Temmuz ve Ağustos ayına dair öncü veriler sanayi üretiminde yılın ilk yarısında gözlenen güçlü performansın ikinci yarıda daha ılımlı bir eğilime dönüşebileceğine işaret etmekte.

Mevcut göstergeler tüketim talebinde ılımlı bir görünüme işaret ederken yatırımlarda toparlanma sürecinin başladığına ilişkin bir sinyal vermemektedir.

 Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve tüketici ile yatırımcı güvenindeki zayıf seyir önümüzdeki dönemde büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta.

Son dönemde finansal koşullarda yaşanan kısmi sıkılaşmanın da etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyümesinin bir miktar yavaşlayacağı tahmin edilmekte.

Güven endekslerindeki zayıf seyir de göz önüne alındığında, yılın ikinci yarısı için iç talebe dair aşağı yönlü risklerin arttığı düşünülmekte.

Enflasyon görünümü henüz arzu edilen iyileşmeyi göstermedi.

Kurul, yapılacak parasal sıkılaştırmanın yöntemine karar verirken enflasyon görünümü ve olası riskleri ele almıştır. İktisadi faaliyette öngörülen yavaşlama nedeniyle, döviz kurundaki gelişmelerin yurt içi fiyatlara geçiş etkisinin geçmiş dönemlerin ortalamasına kıyasla daha sınırlı olacağı ifade edildi.

Ayrıca emtia fiyatlarında yaşanan düşüş de döviz kuru etkisini kısmen telafi etmekte. Bunun yanı sıra, küresel ekonomi ve yurt içi iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü risklerin önemini koruduğu değerlendirildi. Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde, parasal sıkılaştırmanın bu aşamada esnek bir yöntemle yapılması ve gelişmelerin yakından izlenerek bir sonraki toplantıda durumun tekrar gözden geçirilmesi konusunda mutabık kalındı.

Yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verildi

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek.

Toplantının önemli bir bölümü para politikası çerçevesinin sadeleşmesi konusuna odaklanıldı. Yapılan değerlendirmeler sonrasında Kurul, küresel para politikalarının normalleşme sürecinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılarak para politikası çerçevesinin sadeleştirilebileceğini ifade etti.

Sadeleşme süreci tamamlandığında ise para politikası duruşu, yeniden politika faizi niteliğini kazanacak olan bir hafta vadeli repo faizi oranı belirleyecek.

Açıklanan yol haritasında döviz likiditesini, çekirdek yükümlülükleri ve uzun vadeli borçlanmayı destekleyici yönde adımlara da yer verildi. Son dönemde bu konuda atılan adımların ekonominin dayanıklılığını artırdığı; alınacak yeni tedbirlerle bu kazanımların daha da pekiştirileceği belirtildi.

KAYNAK:DÜNYA

26.08.2015
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bakan Bolat: ABD ile gümrük vergisi müzakereleri yapıcı ve karşılıklı anlayışla yürütülecek

22 Nisan 2025 Salı

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi

Yeşil hidrojen, Türkiye'nin cari açığını kapatmada rol oynayabilir

21 Nisan 2025 Pazartesi

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun