Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya sunulması konusunda bugüne kadar çözümün kolaylaştırılmasından yana olduklarını ve her zaman bu pozitif tutumu devam ettireceklerini belirtti. Yıldız, alternatif güzergah arayışları için, "Bugünkü Suriye'den mi petrol boru hattı geçireceksiniz. Bir gün işlemez o boru hattı. Biz başka projelere saygılıyız. Kendi yaptığımız projelerle ilgileniyoruz. İsrail'den de Suriye'den de geçirebilirler ama biz istikrarlı bir ülke vadediyoruz" dedi.
Yıldız, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde basın mensuplarının Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya piyasalarına taşınması konusundaki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldız, bu konuda yürüttükleri diplomatik çalışmaları anımsatarak, bugüne kadar çözümün kolaylaştırılmasından yana olduklarını ve her zaman bu pozitif tutumu devam ettireceklerini söyledi.
Yıldız, bir soru üzerine, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a bir süre önce başlayan petrol akışının devam ettiğini bildirdi.
Irak petrollerinin dünyaya taşınması konusunda geçmişte de zaman zaman gündeme gelen projelerin bugün yeniden gündeme geldiğini dile getiren Yıldız, önemli olanın ise bunların gerçekleşip gerçekleşemeyeceği olduğunu söyledi.
Kuzey Irak petrollerinin Suriye ve İsrail üzerinden taşınmasına yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Yıldız, "Bugünkü Suriye'den mi petrol boru hattı geçireceksiniz. Bir gün işlemez o boru hattı. Biz başka projelere saygılıyız. Kendi yaptığımız projelerle ilgileniyoruz. İsrail'den de Suriye'den de geçirebilirler ama biz istikrarlı bir ülke vadediyoruz" diye konuştu.
Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara açılmasına yönelik planlanan takvimde bir sarkma olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık Yıldız, şu yanıtı verdi:
"Petrol gelirse aktarırız. Bu Iraklı kardeşlerimizin iç problemi. Eğer Irak'ın kuzeyinde veya güneyinde herhangi bir petrol çıkartılıp da dünya piyasalarına sunulacaksa bunun en güvenli yolu Türkiye. Türkiye, Merkezi Irak'la anlaşıyor mu, anlaşamıyor mu gibi soruların içerisinde, Irak, Türkiye'nin en fazla petrol aldığı ülke haline gelmiştir. İlişkilerimizin bu manada kötü olduğunu söyleyebilir misiniz? Ciddi bir ticari hacim var aramızda. Iraklı kardeşlerimizin bu noktaları gözden kaçırmayacağına inanıyorum. Türkiye, her zaman oldu gibi enerjiyi barışın ve pozitif durumun gerekçesi olarak kullanmaya devam edecektir."
LPG'de düzenleme hazırlığı
Yıldız, bir soru üzerine, Bakanlar Kurulu'nda Türkiye'nin arz güvenliğiyle ilgili sunum yaptığını, bu çerçevede, Türkiye'nin geçen yıl elektrik sistemine bir çok ülkenin kendisine eklenmesine karşılık gelen bir kurulu güç ilavesi yaptığını belirtti. Enerjide doğal gaz bağımlığının azaltılması, enerji verimliliği ve tasarrufu konularında değerlendirmelerde bulunduklarını anlatan Yıldız, yerli ve ithal kömür konusunda bazı açılımlar olduğunu söyledi.
LPG konusunda bir kanun tasarısı hazırlıkları olduğunu anımsatan Yıldız, yaklaşık 10 bin 100 LPG istasyonundan bir kısmında mutfak ve sanayi tüplerinin doldurulduğunu, bunların yanlış, hatalı ve tehlikeli olduğunu ifade etti. Yıldız, bunların cezai şartlarıyla ilgili bir kısım düzenlemeler yapıldığını, LPG'nin daha rekabetçi ortamda olabilmesi için daha farklı noktalardan satışı ve işletmesinin mümkün olabilmesini sağlamayı amaçladıklarını, bazı cezaların da yeniden düzenleneceğini belirtti. Yıldız, buldukları ilk fırsatta bunları TBMM gündemine getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
"Petrol bulundu" haberleri
Şırnak'ta Irak sınırındaki TPAO'nun Çalışkan-1 kuyusunda petrol bulunduğu yönündeki haberlerin sorulması üzerine Bakan Yıldız, sorulmadıkça "petrol bulundu, geliyor, gidiyor" gibi cümleler kullanmadığını belirtti.
Yıldız, "Hatta şöyle bir karar da aldım arkadaşlarla paylaştım. Seçimde istismar edilmesin diye petrol bulsak bile bunu kamuoyu ile paylaşmayalım diye söyledim. Buranın rezervi tam tespit edilebilmiş değil. Burada günlük 500 varil mi, 1000 varil mi çıkaracağımızın araştırmaları devam ediyor. Her bir varil bizim için önemli. Hele hele sınırda ilk defa bu kadar değerli bir petrolün bulunması değerli. Ama bunların haberleştirilmesini, bakanlığımız lehine bile olsa çok fazla doğru bulmuyorum" dedi.
Türkiye'nin büyüdüğünü ve ihtiyaçlarının arttığını dile getiren Yıldız, bölgede 500 varillik, 1000 varillik kayıtlara rastladıklarını, bunların değerli olduğunu ama Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılıyor gibi bir havanın yaratılmasının doğru olmadığını ifade etti.
Yıldız, TPAO'nun geçen yıl 115 petrol kuyusu açılmasını hedeflediğini ve bu hedefin tutturulduğunu kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı