Petkim’in 50. kuruluş yıl dönümü İzmir’de düzenlenen törenle kutlandı.
Aliağa ilçesindeki Petkim Kültür Merkezi’nde Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlayan tören, Petkim 50'nci Yıl Belgesel Filmi’nin gösterilmesiyle devam etti.
Buradaki törende konuşan Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut, şirketin 3 Nisan 1963’ten bu yana Türkiye sanayisinin can damarlarından biri olduğunu söyledi.
Petkim'in üretim kapasitesini her geçen gün arttırdığına işaret eden Korkut, "Kuruluş yıllarında petrokimya sektörünün kalkınmış ekonomilerin en önemli motorlarından bir olacağını gören vizyon, Petkim'i kurarak çok büyük projeye imza attı" dedi.
Korkut, Petkim'in Türkiye'nin demokrasi tarihindeki gibi iniş çıkışlar yaşadığını kaydederek "Özelleştirme süreci 22 yıl sürdü. Petkim'in çok karlı dönemleri de oldu, zaman zaman ekonomik krizlerden dolaylı ya da doğrudan etkilendi. Burada üretilen kaynağı, burada değerlendirme imkanı olmadığından atılması gereken adımlar atılamadı. Belki o adımlar zamanında atılsaydı ülkemizde bir değil birden fazla Petkim olacaktı" diye konuştu.
"Yıllık 3,6 milyon ton brüt üretim"
Petkim Yarımadası'ndaki rüzgar enerji santralinin çok yakın zamanda enerji üretmeye başlayacağını vurgulayan Korkut, şunları söyledi:
"Ham madde güvenliğimizi yüzde 100 noktasına taşıyacak Star rafinerisi için geri sayım devam ediyor. Aliağa'da15 fabrika ve 7 yardımcı ünitemiz ile yılda 3,6 milyon ton brüt üretim gerçekleştiriyoruz. Kısa süre önce tamamladığımız yatırımlarla toplam üretim kapasitesi yüzde 13 arttı. Petkim’de üretimi 1 gram arttırsak, 1 gram daha az mal ithal ediyoruz. Ambalaj sektörüne ham madde sağlayan şirketimiz, bu sektörün gelişmesinde çok büyük yere sahip."
İzmir Valisi Mustafa Toprak da Petkim'in ürettiği katma değeri ve istihdamı temiz çevre anlayışla gerçekleştirdiğini belirterek, Petkim'in Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile yeniden vücut bulduğunu söyledi.
Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev, SOCAR'ın Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, (TANAP) ve Petkim'deki Star rafinerisi için toplam 20 milyar dolarlık yatırım yaptığına dikkati çekerek, "Azerbaycan artık Türkiye'de en büyük yatırımcılardan biridir. Bu işbirliği derin köklere dayanır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı bu işbirliğinin ilk meyvesidir. Bu işbirliği, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in siyasi iradesine dayanır. İki ülke arasındaki bu dostluk daimi ve ömürlük olacaktır" ifadesini kullandı.
"Türkiye'nin 2023 hedefini yürekten istiyoruz"
Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev, Petkim'in 50 kuruluş yıl dönümünü bir bayram olarak niteleyerek, "Biz bunu Türkiye ve Azerbaycan'ın işbirliği bayramı gibi kabul ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi Türkiye, 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek. Biz bunu yürekten istiyoruz. O gün, Türkiye ve Azerbaycan işbirliği dünyaya örnek olacak" dedi.
SOCAR'ın enerji yatırımlarının dünyada dikkati Türkiye ve Azerbaycan'ın üzerine çevirdiğini anlatan Aliyev, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Azerbaycan olmazsa enerji güvenliğinden bahsetmek mümkün olmaz. 2008 yılında Petkim'e yapılan yatırımla kurulan işbirliği büyük anlam taşıyor. SOCAR'ın tuttuğu yol, Petkim'in ortaya çıkmasında önemlidir. Petkim, 2023 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi tesisi olacaktır. Azerbaycan'ın burada önemli bir rolü olacaktır. İzmir’de büyük bir sanayinin ortaya çıkması yeni istihdam ve sosyal yapının ortaya çıkması adına önemlidir."
Konuşmaların ardından Petkim çalışanlarının firma için fikirlerini ve projelerini sunduğu "Fikrimce" sistemine 5 bininci projeyi sunan Emrah Yörük'e otomobil hediye edildi.
Yörük'e otomobilin anahtarını teslim eden SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Kenan Yavuz, "Fikrimce" portalına bugüne kadar 5 binin üzerine öneri geldiğini ve Petkim'in bu öneriler sayesinde 50 milyon dolar tasarruf ettiğini söyledi.
Ödül töreninden sonra protokol üyelerine plaket verildi, Petkim'in 50. Yıl pastası kesildi ve Petkim korosu tarafından "Samanyolu" şarkısı seslendirildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı