Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 yılında gerçekleştirdiği 13 milyar dolarlık ihracata 5 milyar 331 milyon dolarlık katkı sağlayan 58 üyesini geçen sene pandemi koşullarında ertelenen “EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”yle ödüllendirdi.
2020 yılının en fazla ihracat gerçekleştiren firması ödülünü Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş. adına Genel Müdür Nurten Eskici aldı.
EİB’nin ihracatı 16 milyar doları aştı
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğine dikkat çeken Jak Eskinazi, “Biz türbülanslı ve belirsizliklerle dolu 2020 yılını; Yeni dünya düzeninin tohumu olarak gördük.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 1 yıllık dönemdeki ihracatını yüzde 25’lik artışla 16 milyar 24 milyon dolara ulaştıran, 2021 yıl sonu 15 milyar dolar ihracat hedefine 5 ay önceden ulaşan, 2021 yıl sonu 16 milyar dolara yükselttiği hedefini ise haftalar öncesinden yakalayan, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanında yaptığı projelerle, atılımlarla, dünyada ilkleri gerçekleştirerek Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında öncü, Ege İhracatçı Birlikleri olarak şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz; 2023 hedefinin gerçekleşmesi için eğitim, ekonomik özgürlük, entelektüel sermayenin bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor.”
Döviz kuru çağrısı: Politikacılar birlikte çözüm üretmeli
Eskinazi, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ihracatı durduracak boyuta ulaştığını ve acilen önlem alınması gerektiğine değindi.
“İhracatçılar olarak fiyat veremiyoruz, mal alamaz noktaya geldik. Üretim ve ihracat durmak üzere. Dövizde bir günde yüzde 10-15 aralığındaki dalgalanma baş edilebilecek bir oran değil. Politikacılar birlikte çözüm üretmeli. Gelinen nokta iş dünyasının çözüm bulabileceği noktayı çoktan geçti. Bizim ihtiyacımız olan itici kuvvet; yaratıcılık, endüstriyel inovasyon ve emek verimliliği. Dikkat çekilmesi gereken nokta ise şu; Türkiye, OECD ülkeleri arasında 2020'de devlet bütçesinden Ar-Ge yatırımları payını azaltan tek ülke.”
EİB bünyesinde Yeni Birlikler temsil edilmeli
Eskinazi, EİB’nin ihracatının yüzde 35’inin de EİB bünyesinde birliği olmayan sektörler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
“EİB çatısı altında kimya, elektrik-elektronik, çimento, seramik ve toprak ürünleri, otomotiv yan sanayi ve makine sektörleri öncelikli olmak üzere yeni ihracatçı birliklerinin kurulmasının gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bir diğer konuşmamız gereken konu ise Trans-Pasifik’te yükselen yeni ticari ittifaklar… 15 Asya Pasifik ülkesinin imza attığı RCEP ile ilk kez bir ticaret bloğunun içinde yer alan ve kısa süre önce AB ile uzlaştığı yatırım anlaşmasıyla elini iyice güçlendiren Çin’in Trans Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması'na (CPTPP) hamlesine dikkat çekmek istiyorum. İnovasyon ekosistemlerini inşa etmeye odaklanmak, rekabet gücümüzü koruyabilmek için inovasyonun ön saflarında yer almak zorundayız.”
|
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı