Kuruluşundan bugüne en temel prensibi ‘malzemede ve üretimde kalite’ olan Pakpen, özellikle ‘Kentsel Dönüşüm Seferberliği’nde kullanılacak malzemede aranacak ilk koşulun kalite olması gerektiğini farklı platformlarda anlatmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Kentsel Dönüşüm Seferberliği’ sürecinin sektör profesyonelleri ve kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılması için bu kez Adana’da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin en aktif destekçilerinden biri olan Pakpen, malzemenin doğru seçilmesiyle bir kez daha böyle bir sürecin yaşanmayacağının altını çizdi.
Kentsel dönüşümün tekrar yaşanmaması için malzemede kalite zorunluluk olmalıdır
Yapı sektörünün büyümesinde önemli bir role sahip olan Pakpen, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm zirvesinin en aktif destekçilerinden biri. Daha önce İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen zirvenin aynı zamanda konuşmacıları arasında yer alan Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza ‘Son 58 yılda deprem nedeniyle 411.465 bina hasar gördü. Mevcut binaların yarısı kalite standartlarının altında. Türkiye’de yapı malzemesi sektöründe kalite yeni bir kavram. Bir binada 104 farklı malzeme kullanılıyor, her bir malzemede aranacak ilk koşul ‘kalite’ olmalıdır. Üretim ve hizmet sektörlerinden farklı bir yapısı olan inşaat sektöründe de, kaliteli yapı malzemeleri üretmeye yönelik çalışmalar sürüyor. Artık ev alacak kişiler de kullanılan beton kalitesinden evin fonksiyonel olmasına, depreme dayanıklılığından konutta kullanılan malzemelerin kalitesine kadar dikkat ediyor. Üreticiyi de kaliteli malzeme kullanmaya teşvik ediyor’ dedi.
Kentsel dönüşüm sürecinin bina yalıtımı ve enerji tasarrufu için de iyi bir fırsat olduğunu aktaran TUZA ‘Türkiye’deki enerjinin %40’ı binalarda tüketiliyor, yalıtımlı bina oranı ise sadece %12. 20 yılda yeniden yapılması planlanan 6,5 milyon konutun enerji verimliliğine ve yeşil bina kriterlerine uygun olarak yapılması kentsel dönüşüm sürecinin sunduğu en önemli fırsatlardan biridir’ dedi .
Yeni yapılanmada iklimsel koşullara dikkat
Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilirken o bölgenin coğrafik ve iklimsel özelliklerinin önemine dikkat çeken Tuza, Adana özelinde yaptığı açıklamalarında ise ‘Adana bölgesinde yapılması planlanan projelerde esnek, sıcağa dayanıklı ve hava geçirgenli malzemeler kullanılmalı. Nemliliğin yoğun olduğu Çukurova’da ahşap ve muadili ürünlere karşı PVC pencere ve iç oda kapılar ile uzun ömürlü ve kalıcı çözüm sağlanmalıdır’, dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı