Bu kriz, özellikle Çin, Hindistan gibi Uzakdoğu ve Asya ülkelerine taşıma yapan gemileri, Süveyş Kanalı yerine Güney Afrika'da Ümit Burnu rotasına yönlendiriyor. Bu da taşıma sürelerini 20-25 günden 50 güne çıkarırken, konteyner başına düşen fiyatları 2 bin dolardan 6 bin dolara kadar tırmandırıyor.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden yapılan dünya ticaretinin %12'sinin etkilendiğine dikkat çekiyor. Şener, "Ümit Burnu rotasıyla mesafe 8-10 kat arttı. Konteyner başına Uzakdoğu taşıma maliyetleri 2 bin dolardan 6 bin dolara çıktı. Bu durum, Türkiye'nin Çin, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerden gelen yükleri için ciddi bir maliyet artışı demek. Bu, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir maliyeti beraberinde getirebilir" ifadelerini kullanıyor.
İhracat ve ithalat taşımalarında şok fiyat artışlarının etkileri görülmeye başlanmış durumda. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, fiyat dalgalanmalarının şirketlerde sipariş erteleme ve iptallerine yol açtığını belirtiyor. Özellikle Çin'e giden konteyner fiyatlarının 400 dolardan bin 700 dolara çıkması ve ABD'ye olan taşımanın 2 bin-2 bin 500 dolardan 5 bin dolara yükselmesi sektördeki etkiyi artırıyor.
EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, bu durumun Asya'dan ithalatı ve Körfez ülkelerine ihracatı olumsuz etkilediğine işaret ediyor. Önder, şok fiyat artışlarından dolayı Orta Doğu'da sipariş erteleme ve iptallerinin başladığını, aynı zamanda bu sürecin enflasyonu tetikleyebileceğini ve "boş konteyner bulamama" sorunuyla karşı karşıya kalınabileceğini belirtiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı