Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Çelik Komitesi, çelik sektörünün şu anda karşı karşıya olduğu birkaç sorundan birinin küresel çelik kapasitesindeki fazla artış olduğunu öne sürdü. Komite ayrıca, 2023 küresel çelik üretimindeki büyüme oranının %1'i geçmeyeceğini tahmin ediyor.
OECD, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığından duyduğu derin endişeyi dile getirerek, bunun hammadde tedariğinde aksaklıklara ve piyasalarda durgunluk ve belirsizliğe yol açtığını belirtti.
Halihazırda zayıf olan çelik piyasasının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra, çelik üreticileri üzerindeki artan maliyet baskıları ve çelik üretim kapasitesindeki fazla artış da dahil olmak üzere birçok etkenden ötürü daha da kötüleştiğini öne sürdü.
Mart ayında OECD, Küresel Çelik Tedarik Zinciri Gözlemevi'ni kurdu; bu sayede üyelere ve endüstrilere hammadde pazarlarının ve ilgili politika önlemlerinin izlenmesinde yardımcı olmayı, çözümler bulmak ve riskleri azaltmak için bir platform sağlamayı amaçlıyor.
Çin Demir ve Çelik Birliği (CISA), komitenin toplandığı tarihte, bu ülkedeki üreticilerin Mart ayının ilk 10 gününde Şubat ayına nazaran günlük ortalama %3,08 daha az çelik ürettiklerini açıkladı.
OECD Çelik Komitesi üyeleri, adil rekabet koşulları altında çelik sektörünün karbondan arındırılmasını teşvik ederken, piyasayı bozan sübvansiyonların ve diğer hükümet desteklerinin fazla kapasite, ticaret ve çelik endüstrisinin üzerindeki etkileri konusundaki çalışmalarını güçlendirmeyi kabul etti.
Komite, dünya çelik üreticilerinin üretimlerinde düşüş yaşamama ihtimalinin olduğunu not etti. OECD, dünyanın çelik talebindeki büyümenin 2023'te yalnızca %1 olacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı