Çelik piyasasında bu yılın başında başlayan kademeli toparlanma kısa sürdü ve Çin'in Kovid sonrası ekonomik toparlanması beklentileri karşılamadı. Son veriler, çelik piyasasındaki zayıflığın yeniden başladığına işaret ediyor. Komite başkanı, Çin'deki emlak krizi ve bunun uluslararası çelik piyasalarında yaratacağı etkiye ilişkin artan endişeler nedeniyle talebin azalmaya başladığını belirtti.
Dünya genelinde çelik üretim kapasitesindeki artış, sektöre aşırı yatırımın artmasına yol açtı. OECD'ye göre, dünya çelik üretim kapasitesi 2023'te rekor bir seviyeye ulaşacak, bu da talep beklentilerinin çok üzerinde bir kapasite anlamına geliyor.
OECD başkanı, Çin hükümetinin çelik firmalarına sunduğu teşviklerin çelik kapasite fazlası sorununu daha da kötüleştirme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. Bu sübvansiyonlar, hem nakit transferleri hem de borçlanma şeklinde geliyor, bu da küresel çelik kapasite fazlasını artırıyor.
Küresel çelik talebindeki büyümenin, düşük ekonomik büyüme tahminleri ve Çin talebindeki gerilemeden kaynaklanan risklerin ardından tahminlerin aşağı çekilmesiyle birlikte 2024 yılında azalması bekleniyor.
Çelik endüstrisinin karbondan arındırma çabaları devam ederken, OECD Çelik Komitesi, hükümetlerin bu süreci hızlandırmak için koşulları iyileştirmesi gerektiğini vurguluyor. Bu, sübvansiyonların ve aşırı kapasitenin ele alınmasını içeriyor.
Ayrıca, çelik endüstrisinin yeşil geçişine yönelik kritik hammaddelerin temin edilmesinin önemli olduğu belirtiliyor. Katılımcılar, hurda tedarikini teşvik etmek ve hükümet politikalarıyla kritik madenlere erişimi sürdürmek için işbirliği yapmanın gerekliliğini vurguluyorlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı