İran ile BM Güvenlik Konseyinin daimi beş üyesi ve Almanya’dan oluşan, "5+1 ülkeleri" arasında yürütülen nükleer müzakerelerin 10. turu bugün sona erecek.
Müzakereler konusunda ikiye ayrılan İran basınında hükümete yakın "reformcu grup", İran, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin Dışişleri bakanlarının bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplanacak olmalarını, müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkacağı yönünde yorumluyor. "Muhafazakar" çizgideki medya organlarında ise ABD Başkanı Barack Obama’nın yoğun şekilde devam eden müzakerelerle eşzamanlı yaptığı “İran’a yönelik yaptırım politikalarında bir değişikliğe gitmeyecekleri” yönündeki açıklamalarına işaret ederek, Viyana'dan yine bir sonuç çıkmayacağı görüşünü savunuyor.
Reformcu kanattan Arman Gazetesi, “Viyana’da tarihi olay” manşetli haberinde, 7 ülkenin dışişleri bakanlarının Viyana’da toplanmasını müzakerelerin yürütüldüğü ”Coburg Oteli’nin bacasından beyaz dumanların yükselmesi” diye yorumladı.
Yine aynı çizgideki Aftab-ı Yezd gazetesi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin el sıkıştıkları fotoğrafı ilk sayfaya taşıyarak, “İran ile ABD arasında ilk ikili görüşme” başlığını attı.
ABD Başkanı Obama’nın “ABD kongresini nükleer anlaşma konusunda ikna edeceği” açıklamasını manşete taşıyan İbtekar gazetesi ise bakanların son tarih olan bugün nihai anlaşmanın sağlandığını duyuracaklarını öne sürdü. Gazete aynı zamanda, iddiasına delil olarak, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal’ın dün beklenmedik bir şekilde Viyana'ya gelmesini gösterdi ve “Nükleer anlaşmanın sağlanması endişesi Suudları Viyana’ya sürükledi” şeklinde yazdı.
Aynı şekilde El-Faysal’ın Viyana ziyaretini gündemine alan Ekonomi Dünyası gazetesi de “Davetsiz misafirin görevi ne?” sorusunu yöneltti ve Suudi Arabistan’ın İran’in nükleer faaliyetlerinin çözüme kavuşturulmasından rahatsız olduğunu savundu.
"Siyasi mutabakat" beklentisi
Yarı resmi İttilaat gazetesi ise ilk sayfadan verdiği nükleer müzakere haberinde, “ABD’deki Yahudi lobisini müzakerelerin başarısız olması için çalışmakla” suçladı.
Ancak ister müzakere yanlısı ister muhalif olsun genelde ülke basınında bugün Viyana’dan nihai ve kapsamlı bir anlaşma çıkmasının mümkün olmadığı, bunun yerine nihai anlaşmaya ulaşmak için siyasi bir mutabakat sağlanacağı yönünde tahminlerde bulunuldu.
İtimad, Teadul, Cam-ı Cem ve bir çok basın organı, “Yeni çözüm yolu: Nihai anlaşma için siyasi mutabakat”, “Yarım anlaşma” gibi başlıklarla verdikleri haberlerde, tahminlerin genel çerçevede bir anlaşma sağlandığı ancak nihai ve kapsamlı bir anlaşma için ayrıntıların devam edecek müzakerelerde ele alınacağı yönünde olduğunu yazdı.
Aşırı muhafazakar çizgisiyle tanınan ve Ruhani hükümetini ağır dille eleştiren Keyhan gazetesi ise geçen 10 ay içerisinde ABD’nin 100 yeni şirket ve kişiye yaptırım uyguladığını hatırlatarak, bu şartlar altında bir anlaşma olmasının uzak bir ihtimal olduğu görüşünü savundu.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında Viyana’da yürütülen nükleer müzakerelerin 10. turu bugün sona eriyor. Müzakereler kapsamında İran Dışişleri Bakanı Zarif, 5+1 grubunun Başmüzakerecisi Catherine Ashton, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Viyana’da olacak. Müzakereler sonucunda bir "çerçeve anlaşması" veya uzatma bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı