MÜSİAD Ankara tarafından düzenli olarak gerçekleşen bilgilendirme toplantısının bu haftaki konuğu Ekonomi Eski Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Zeybekci oldu.
Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ise MÜSİAD Ankara’nın 350 üyesi olduğunu söyleyerek “MÜSİAD Ankara Üyelerimiz başarı göstererek 10 ülkenin DEİK İş konseyini daha aldı. Yurt dışı pazara açılmak biler için çok önemli. Ülkemizin gelişimi ihracat yapamadığımız sürece mümkün olmayacaktır. Sizlerde sık sık bu konuyu gündeme taşıyorsunuz. Bizde üyelerimizi ihracat ve uluslararası pazarlarda yer almaları hususunda teşvik ediyoruz. 2023, 500 milyar dolar hedefimizi sürekli ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açılışı gerçekleşen EXPO fuarının da önemine dikkat çeken İlhan Erdal “Yaklaşık 4 yıl önce Ankara MÜSİAD olarak savunma sektör kurulunu kurduk. Makine Kimya’da sonra savunma alanında en büyük yatırımcılardan biri de yine bizim üyemiz. TAİ’den sonra havacılık anlamında faaliyet gösteren bir firmamızda yine üyemiz. YDS aynı şekilde. Bu konuyla alakalı da arkadaşlarımızı olabildiğince o alana yönlendirmek istiyoruz” dedi.
“KOBİ’LER sayesinde ayaktayız”
Türkiye’nin yaşanan bu kriz ortamında sağlam şekilde ayakta kalmasının KOBİ’ler sayesinde olduğunu anlatan Zeybekci “Türkiye’nin en büyük avantajlarından bir tanesi dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar KOBİ’miz var. KOBİ’lerimiz bizi ayakta tutuyor. Bu saldırılara operasyonlara direnmemiz aktif sektör sayesinde. Esnek ve her şarta ayak uydurabilen direnebilen reel sektörümüz var.Daha yeni yeni sanayileşmeye, tarıma dayalı sanayi politikasına ve yüksek teknoloji noktasında gelişmeye başlıyoruz. Henüz işin başındayız. 2000 krizi Türkiye’si ile bugünkü Türkiye arasında dağlar kadar fark var” ifadelerini kullandı.
Değişen dünya düzenine de dikkat çeken Nihat Zeybekci “ Dünya yeniden yapılanıyor. Bu yapılanma ideolojik ve askeri değil. Dünyanın duvarlarının yeniden yıkıldığı bu ortamda yeni kurulan dünya düzeni tam anlamıyla; bilim, bilgi teknoloji, ekonomi, üretim, ticaret kabiliyetleri üzerine kurulu. Savaşlar bile ticari, ekonomik, finansal hale geldi. Bugün gelinen noktada elektronik ticaretin 2020 yılında Dünya ticaretinden alacağı pay yüzde 18-20 ler seviyesine çıkacağı hesaplanıyor” dedi.
“Tüketim alışkanlıkları belirlenmeli”
“Tüketim alışkanlıklarını belirlemek ve dağıtım ile tüketim kanallarını kontrol etmek büyük önem taşıyor” diyen Nihat Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: “Kendi öz teknoloji ve finansımızı yaratmak bunu hayata geçirmek çok önemli. Bu noktada hala sıkıntılarımız var. Bizim bir an önce kendi finans ve öz kaynaklarımızı hayata geçirip, başkalarının fason üreticisi olan marka patent teknoloji gibi alanlarda biz seferberlik başlatmalıyız. En önemli alanımız bizim nitelikli eğitim. Bu noktaya eğilmek gerekiyor. Bu sene inşallah hedeflerimizde dış ticareti tutturacağız. 170 milyar dolarlık bir hedef koyduk. Bu ihracat hedefimizi sizlerle beraber gerçekleştireceğiz.
Eximbank dünya birincisi
2016 Haziran ayında Eximban’ın Ekonomi Bakanlığı’na devredildiğini anlatan Zeybekci “O günden bugüne 27 milyar olan rakam bu sene sonu itibariyle 47 48 milyar dolarlık seviyeye çıktı. Eximbank geçen sene 2017 yılında ihracatının yüzde 24 ünü finansa ederken bu sene yüzde 27 seviyesine geldi. Dünyada 2 numaraydı. Bu sene 1 numara olacak. Eximbank ne kadar öneli olduğunu gayet biliyoruz. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu dönemlerde Eximbank imkânları keşke daha farklı olsa” açıklamasında bulundu.
Yeni sistem yolda
Cumhurbaşkanlığın sistemine dair de konuşan Zeybekci “Bakanlıklar Cumhurbaşkanlığınca üretilen politika ve stratejilerin uygulandığı yer olacak. Bu sistemle 1. Ekonomi Politikalar Kurulu daha sonra 2, 3 olarak devam edecek. Şu an bu ekonomi politikalar kurulunda Cumhurbaşkanı’nın atadığı 9 isim bulunuyor. Yeni olarak 4 meclis kuracağız. 4 meclis kanunumuzda da var. Genişletilmiş ekonomi politikalar kurulu diye tanımlanıyor. Biz ona meclis diyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Meclisi, Reel Sektör Meclisi. Bunun içinde hizmet ve üretimle ilgili tüm sektörler var.Gıda ve Tarım Meclisi, Finans ve Para Sermaye Piyasaları Meclisi, Dış Ticaret Meclisi. Buralara doğrudan sektör temsilcilerini alacağız. En az 4 ayda bir toplanacak. Süresiz her şeyin konuşulduğu toplantılar olacak. Deklarasyon şeklinde yayınlanacak ve Cumhurbaşkanlığına sunulacak.Bu bizim için beslenme kaynağı olacak. Devlet birlikte yönetilecek.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı