9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

NATO Ukrayna'ya Destek Hazırlığında

NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen NATO-Ukrayna Konseyi’nde, üye ülkelerin katkılarının yanı sıra NATO’nun da Ukrayna için destek paketi hazırlığı içinde olduğu belirtildi.

NATO Ukrayna'ya Destek Hazırlığında

NATO’nun Ukrayna’ya yönelik desteğini göstermek ve yeni bir çerçevede işbirliğinin önceliklerini ele almak üzere NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen NATO-Ukrayna Konseyi’nde, üye ülkelerin katkı beyanında bulunduğu, bunun yanı sıra NATO’nun da destek paketi hazırlığı içinde olduğu belirtildi.
Toplantıya ilişkin bilgi veren NATO kaynakları, üye ülkelerin ikili bazda teknik, materyal ve danışma nitelikli katkı beyanında bulunduğunu belirtirken, NATO’nun "paketinin" savunma sektöründeki reformlara destek amaçlı olacağı vurgulandı.

Ukrayna’nın NATO’dan özellikle hava savunma amaçlı silah talebi olmuştu ancak NATO’nun sağlayacağı destekte “silah unsuru” olmasının gündeme gelmediği bildirildi. Bunun en önemli nedenini ise silah ve ekipman açısından NATO’ya ait unsurlar bulunmaması ve bu alandaki ihtiyaçların üye ülkelerin katkılarıyla sağlanması oluşturuyor.

NATO -Ukrayna Konseyi öncesinde konuşanNATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne kararlı desteklerinin sürdüğünü belirterek, Rusya’ya Ukrayna sınırındaki silahlı güçlerini, şeffaf ve kontrol edilebilir şekilde tamamen çekme çağrısı yaptı.

Ukrayna’nın NATO’nun uzun süreli, aktif ortağı olduğunu vurgulayan Ramsussen, “Bugün bu çok önemli dönemde ortaklığımızı nasıl daha fazla güçlendirebileceğimizi tartışacağız” dedi.

Rasmussen, egemen, istikrarlı ve demokratik bir Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantıya Ukrayna adına Savunma Bakanı General Mykhaylo Koval katıldı.

Savunma harcamalarını artırma çağrısı

Ukrayna odaklı konuların öne çıktığı NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk gün oturumlarının sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Letonya, Litvanya ve Romanya’nın bu doğrultuda adım atma kararı aldığını hatırlatarak Polonya’nın da savunma harcamalarını NATO içinde belirlenen yüzde 2 düzeyine yükseltme kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Savunma harcamalarının artırılması konusunun 4-5 Eylül’de Galler’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nin önemli başlıkları arasında yer alacağını kaydeden Rasmussen, “Son 5 yılda Rusya savunma harcamalarını yüzde 50 oranında artırdı, NATO müttefikleri ise yüzde 20 oranında azalttı. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ukrayna krizi bir alarm zili niteliğinde” dedi.

Ukrayna krizi nedeniyle oluşan güvenlik ortamı bağlamında üye ülkeleri rahatlatma amaçlı önlemlerin, gerekli olduğu ve talep edildiği sürece alınmaya devam edileceğini vurgulayan Rasmussen, 28 üyenin her birinin bir şekilde bu önlemlere katkıda bulunduğunun altını çizdi.

NATO’nun Ukrayna’ya yönelik destek paketi hazırlığında olduğunu ifade eden Rasmussen, paketin içeriğinin bu ülkenin savunma ve güvenlik sektörünü reforme etme amaçlı olacağını söyledi.

Rasmussen, gelecek dönemlerde NATO’nun tatbikatları artıracağını, bu çerçevede de üye ülkelerin tatbikatlara katılımını beklediklerini belirtti.

“Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politika ve girişimlerinin Soğuk Savaş’ı geri getirdiği” yorumlarına katılmadığını belirten Rasmussen, “Mevcut durumu Soğuk Savaş olarak görmüyorum. O dönemde Sovyetler Birliği liderliğindeki komünist diktatörlüklerden oluşan bir blok söz konusuydu. Tanık olduğumuz durum ise bu değil” dedi.

NATO savunma bakanları yarın Gürcistan ile ilişkiler ve Afganistan'daki mevcut ve müstakbel operasyon konularını ele alacak.

NATO verileri, 2013’te, savunma harcamaları gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2’si ve üzerinde olan ülkelerin sayısının dört ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Yunanistan ve Estonya. Türkiye ise yüzde 1,8 ile bu sınırın hemen altında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mali’de gözaltına alınan Avustralyalı maden şirketi yetkilileri serbest bırakıldı

21 Kasım 2024 Perşembe

Ford, 4 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Türkiye, elektrik üretiminde yerli kaynakların payını arttırmayı hedefliyor

12 Kasım 2024 Salı

Sanayi üretiminde düşüş eğilimi devam etti

11 Kasım 2024 Pazartesi

Koç Holding, 2024'ün ilk 9 ayında 48,7 milyar USD gelir elde etti

8 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun