Türk demir-çelik sektörü, son beş yılda üretim ve ihracatta yaşadığı kan kaybını 2017'de telafi etmeyi planlıyor. Çin'in küresel piyasalara ağırlığını koymasıyla son yıllarda daralan üretimin, 2017'de artan kamu yatırımları ve düşen hurda fiyatlarının etkisiyle yüzde 5,4 büyümesi bekleniyor. Elbette demir-çelik sektörü için en kritik konu 2017'de de Çin faktörü olacak.
Son beş yılda küresel piyasalardaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen Türk demir-çelik sektörü, 2017'de hurda fiyatlarındaki gerileme ve artan kamu yatırımlarının etkisiyle üretim ve ihracatta yeniden toparlanma bekliyor. Son beş yılda üretim ve ihracatta gerileme yaşayan sektörün 2016'yı 33,2 milyon ton üretim ve 16,1 milyon ton ihracat ile kapatması bekleniyor. 2017'de ise hedef üretimde yüzde 5,4 ve ihracatta 3,7 büyüme.
HEDEFLER REVİZE EDİLECEK
Demir-çelik sektörü için 2017 yılı yeniden canlanma ve hedeflerin yukarı yönlü revize edileceği bir yıl olacak. Hurda fiyatlarının demir cevheri fiyatlarına oranla göreceli olarak ucuzlaması, sektörün rekabet gücünü de artırmış durumda. Bu durumun da 2017 satışlarına olumlu yansıması bekleniyor. Ayrıca ABD, Avrupa, Japonya ve Çin dâhil olmak üzere bazı Uzakdoğu ekonomilerinin iç piyasalarında yaşanan toparlanma da 2017 yılında başta yassı çelik ürünleri olmak üzere sektörün ihracatını olumlu yönde etkileyecek.
Tüm bu olumlu beklentilerin etkisiyle sektörün en büyük ihracat pazarı olan Ortadoğu'daki karışıklıkların sürmesine rağmen, 2017 yılında üretim ve ihracatın yüzde 5,4 civarında artacağı öngörülüyor.
ÇİN YİNE BELİRLEYİCİ OLACAK
Elbette demir-çelik sektörü için en kritik konu 2017'de de Çin faktörü olacak. Dünya çelik üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştiren Çin'in iç tüketimindeki daralma ihracata ağırlık vermesi sonucunu doğuruyor. Bu da tüm dünyada fiyatların düşmesine neden oluyor. Çin Demir ve Çelik Birliği'nin yaptığı açıklamaya göre Çin çelik sektörü, kapasite düşürerek erişmeyi hedeflediği piyasa dengesine ancak 2020 yılında ulaşacak. Dolayısıyla uluslararası çelik piyasası için ancak 2020 yılından sonra daha iyi bir ortam oluşacağı görüşü hakim.
"Çelik ticareti bölgelere sıkıştı"
Demir-çelik sektörü açısından 2017 ve sonrasında gündemi belirleyecek en önemli konulardan biri korumacılık. Gelişmiş ülkelerin sanayilerini korumak adına yalnız Çin'e değil diğer tüm ülkelere karşı tedbirler aldığını belirten Çelik ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Korumacı politikalar yürüten çelik üreticisi ülkeler maalesef dampingsiz ve devlet teşviksiz yani DTÖ kuralları içerisinde gerçekleştirilen ihracatları da dampingli ve devlet teşvikli ihracat potası içinde görüyor. Bu durumdan en çok etkilenenler arasında her zaman adil ve serbest ticaretten yana olan Türk çelik sektörü de ye alıyor" diyor. Söz konusu durumun Türk çelik sektörü ve diğer adil ticaret yapan ülkelerin ihracatına büyük engel teşkil ettiğini kaydeden Ekinci, "Bunun sonucunda dış pazarlar gittikçe daraldı ve çelik ticareti bölgesel bir ticaret haline geldi" diye konuşuyor.
Kaynak: Ekonomist
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı