9.866,73 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,48 USD USD USD
36,53 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,25 TRY Faiz Faiz
81,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,67 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,46 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,74 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.100,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Nakliyecinin Gözü 10 Ekim Toplantısında

Kriz çözülme yoluna girdi ancak nakliyecilerin Rusya taşımalarında yaşadığı büyük sıkıntı devam ediyor...

Nakliyecinin Gözü 10 Ekim Toplantısında

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Lider Putin’in görüşmesi sonrasında Rusya ile yaşanan kriz çözülme yoluna girdi. Yaptırımları sonucu bu ülkeye taşımaları sıfırlanan Türk lojistik sektöründe de çözüm umudu doğdu. Rusya'dan ilk pozitif sinyaller geldi. Henüz geçiş belgesi ve vize sorunu çözülmüş olmasa da Rusya, Türk TIR'larına yönelik baskıcı tutumuna son verdi. Konunun tam çözüme kavuşturulması için yeni bir takvim var. 10 Ekim'de İstanbul'da Türkiye- Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı gerçekleşecek. Sektör temsilcileri, yeterli sayıda geçiş belgesi alabilmek ve vize sorununun tamamen ortadan kalkabilmesi için bu toplantıya umut bağlamış durumda. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Nakliyeciler dört gözle adım atılmasını bekliyor" dedi.

Nakliyeci dört gözle çözüm bekliyor

Bilindiği gibi kriz sonrası Rusya Federasyonu 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarına dolayısıyla Türk sürücülerine vize uygulaması başlamıştı. Rus araçlar 2016 yılının ilk 4 ayında Türkiye'den ihraç yüklü çıkış sayısı 580 olurken, Türk TIR'larının Rusya'ya sefer sayısı sıfırlanmıştı. Bu haksız rekabet üzerine Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) girişimiyle Türkiye de karşı vize uygulaması başlatmış,1 Haziran itibariyle giriş yapacak Rus TIR'larına vize şartı getirmişti.

Birçok sektörde olduğu gibi nakliyede de çözüm yoluna girildi. Karşılıklı sert uygulamalar kalkıyor. Ancak daha alınması gereken yol var. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, 10 – 12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak Türkiye- Rusya KEK toplantısında Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin sürücü vizeleri ve diğer kısıtlamaların kaldırılması konularını gündeme taşıyacaklarını aktardı. Toplantıya Ulaştırma Bakanlığı'nın da katılacağı bilgisini veren Şener, "Rusya ve Türkiye devlet liderleri yaptıkları toplantıda ilişkilerin uçak krizi öncesinden daha iyi olacağını söylemişti. Bizim ihracatçımız ve nakliyeciler olarak bizler de dört gözle taşımacılık sorunlarının çözümü için adım atılmasını bekliyoruz. İki tarafın sürücüleri de acil çözüm bekliyor. Bu mesele ulaştırma bakanlıklarını ilgilendirse de anahtarı açacak olan Dışişleri Bakanlığı. Biz herkesi göreve davet ediyoruz. Liderlik vizyonuna sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi. Türk nakliyeciler vizenin kalkmasını ve ihtiyaç duyulan 40 bin geçiş belgesi verilmesini talep ediyor.

Demirağ: Çözüm konusunda umutluyuz

Rusya'ya en fazla taşıma yapan firmalardan Logitrans'ın CEO'su Sertalp Demirağ, taşımaların yeniden eski rakamlara ulaşacağı konusunda umutlu olduklarını vurgulayarak, "Sorun henüz tam çözülmüş değil ancak Türk araçlarını artık durdurmuyorlar. Gelişmeler pozitif yönde” dedi.

Asaul: Önce vize sorunu konuşulacak

Rusya Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Nikolay Asaul, kara taşımacılığında Türkiye’nin öncelikle şoförlerin Rusya’ya girişte yaşadığı vize sorununu çözmek istediğini belirtti. Asaul, “Türkiye, şoförler için vize sorunun çözülmediğini, diğer izinlerle ilgili konuşmanın erken olduğunu düşünüyor. Türkiye hükümetler arası komisyonda öncelikle vize sorununu çözmek istiyor” dedi. Asaul, bu problemin çözüme kavuşturulmasının ardından Rusya Ulaştırma Bakanlığı’yla TIR kotası sorununun yeniden gündeme getirileceğini ifade etti. Rusya, sene başında Türkiye’ye karşı uyguladığı yaptırımlar kapsamında karayolu taşımacılığında TIR kotasını 8 binden 2 bine düşürmüştü. Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, yaz aylarında yaptığı açıklamada Türkiye ile tır kotaları konusunda müzakereler yapılacağını bildirmişti.

Beyaz Rusya ve Ukrayna taşımalarında büyük artış

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, kriz sonrası Türk nakliye firmalarının zorunlu güzergâh değişimi nedeniyle yönünü Beyaz Rusya ve Ukrayna’ya çevirdiklerini söyledi. Nakliyeciler bu zorunlu güzergah nedeniyle akaryakıtta yüzde 35’e, otoyolda ise yüzde 350’ye varan maliyet artışıyla karşı karşıya kaldı. Geçen yıl Ocak-Haziran ayları içerisinde Beyaz Rusya’ya 714 sefer yapan nakliyecilerin, 2016’nın aynı döneminde sefer sayısı yüzde 472’lik artışla 4 bin 84’e çıktı. Aynı dönemde Ukrayna’ya ise yüzde 178’lik artışla 2 bin 166 sefer gerçekleştirdi. Sezer, “Yakın zamanda ilişkilerin iyileştirilmesi için gereken adımlar atılarak Rusya kapılarının yeniden açılması gündeme geldi. Bunun olumlu sonuçlarını 2017 ortalarına doğru daha belirgin olarak göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

http://www.dunya.com/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklentileri aştı

18 Ocak 2025 Cumartesi

İşletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi ve esasları belirlendi

17 Ocak 2025 Cuma

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile çevreci üretim teşvik edilecek

15 Ocak 2025 Çarşamba

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE’de Yatırım Bakanı ile görüştü

14 Ocak 2025 Salı

Suriye'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun