İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yeni imar yönetmeliğinin kentsel dönüşümü olumsuz etkileyeceğini belirterek, konunun tekrar gözden geçirilmesi ve ertelenmesi talebinde bulundu.
Tellioğlu, yazılı açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Planlı Tip İmar Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 30 Haziran itibarıyla yürürlükten kalkması ve yeni imar yönetmeliğinin uygulanması ile "dublekslerin ve bina çıkma paylarının emsale ekleneceğini" ve bu durumun sektörü krize sürükleyebileceğini ifade etti.
Özellikle parsel bazlı dönüşümlerin olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi önemli şehirlerdeki kentsel dönüşümün süreçten olumsuz etkileneceğine işaret eden Tellioğlu, "Mevcut yönetmelik ertelenmediği takdirde dublekslerden ve çıkmalardan oluşan haklar ortadan kalkacak. Kanun çıkarsa, bu binaların aynı metrekare ve inşaat hakları bile kullandırılmayacak. Kentsel dönüşüm bu şekilde maalesef duracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Yasal düzenlemeler yapılırken sektörün de görüşlerinin alınmasının önemine dikkati çeken Tellioğlu, ortak alanların abartılı kullanılması gibi suistimalleri engellemek için yeni imar mevzuatıyla sınırların çizilmesini doğru bulduklarını ancak bunu yaparken kentsel dönüşümü, küçük ve orta ölçekli yapıların kazanımlarını engellememek gerektiğini belirtti.
Tellioğlu, yeni yönetmeliğin inşaat sektöründeki istihdam sürecini de sekteye uğratacağını belirterek, "Sektörün, ülkemizin, kentsel dönüşümün ve istihdamın hızının kesilmemesi için derneklerimizdeki binlerce meslektaşımızın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki'den ortak talebi, bu konunun tekrar gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi, yetişmiyorsa da en azından son bir kez 2017 sonuna kadar uzatılmasıdır." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı