6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen deprem Türkiye'yi derinden etkiledi.
Deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 08.02.2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 08.02.2023 tarihinden itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca da mücbir sebep ilan edildi. Bu kapsamda, söz konusu illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmişti.
ÇELİK SEKTÖRÜNDEKİ KDV TEVKİFATI İLE İLGİLİ ESASLARIN DEĞİŞMESİ SEKTÖRÜ ÇIKMAZA SOKTU
Bu durum tevkifatlı ödemelerde çelik sektörünü zora soktu. Çelik sektöründe gerçekleşen KDV tevkifatı işlemleri doğrultusunca %9'unu alıcı %9'unuda satıcı ödüyordu. Ancak şuan ki pozisyonda demir çelik satıcılarından %9'luk tevkifatı ödeyerek %18'lik fatura kesmesi gerektiği gündeme geldi. KDV tevkifatı ile yükü artan üretici ve tüccarlar satış yaptıkları müşterilerinin bu satışı gerçekleştirebilmesi için alıcının faaliyetini sürdürmesi gerektiği şeklinde yorumlayarak alıcı durumdan etkilenmiş ise ticarete bir süre devam etmesi mümkün değil, ancak alım yapıyorsa mali bir etkilenme yoktur. Satıcının bu yükü kaldırması çok zor ve çelik sektörünü derinden etkiler. Durumla ilgili diğer illerde de yaşanacak farklı gelişmeler üretici ya da tüccarı içinden çıkılması zor bir hale sokabilir şeklinde yorumlandı.
Mücbir sebep beyanname, bildirim ve ödemeleri uzatmaktadır. Ayrıca tevkifat sorumluluğu açısından ise KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/C-2.1.3.1 bölümünün sonunda yer alan aşağıdaki düzenlemelere göre hareket edilmelidir.
“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz. (EK: 34 sayılı KDV GUT, 5.2.2021) Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.”
Yukarıdaki ikinci bölüm 2021 yılında eklenmiş olduğu için, pandemi dolayısıyla uygulanan mücbir sebep tevkifat uygulaması ile bu gün uygulanacak mücbir sebep tevkifat uygulaması farklı olacaktır. Son düzenlemeler kapsamında mücbir sebep dolayısıyla tevkifat uygulanmayacak tek durum alıcının mücbir sebepte olmasına rağmen satıcının mücbir sebepte olmaması durumudur. Aşağıdaki tabloda durumu şöyle anlayabilirsiniz;
Demir-Çelik Ürünlerinde KDV Tevkifatının Kapsamı
Tevkifatın kapsamına demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin teslimi giriyor.
Konu olan ürünler şöyle yer alıyor;
Bunlar cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) ürünler
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı