Bu yıl doğrudan arama projeleri için 1,2 milyar lira bütçelerinin olduğunu belirten Yanık, "İlk olarak Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini bitirmeyi planlıyoruz." dedi.
Proje hazırlık sürecinde olası riskleri göz önünde bulundurarak önlemler aldıklarını da belirtti. Yanık, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yürüttükleri "Jeokimya Araştırmaları" projesini de bu yıl sonuçlandırmayı planladıklarını ifade etti. Mühendislerin arazi çalışmaları gerçekleştirerek, toprak ve derelerden örnekler almayı planladıklarını ve bu çalışmaların büyük bir kısmını tamamladıklarını da paylaştı.
Yanık, 2024 yılı Yatırım Programında yer alan Maden ve Jeotermal Kaynak Arama ve Araştırma Projesi kapsamında doğrudan arama projeleri için MTA’ya tahsis edilen toplam ücretin 1 milyar 245 milyon 980 bin lira olduğunu açıkladı.
Çatı projesi kapsamında bu yıl 12 farklı alt proje bulunduğuna dikkat çeken Yanık, Türkiye genelindeki maden arama faaliyetlerinin dünya standartlarındaki analiz laboratuvarlarının desteğiyle uzman ekipler ve nitelikli ekipmanlarla yürütüleceğini söyledi.
Yanık bu projelerin ABD, Çin, Rusya ve AB gibi ülkeler tarafından gibi ülkeler tarafından stratejik veya kritik hammadde olarak kabul edilen bakır, alüminyum, grafit ve nadir toprak elementleri gibi hammaddeler için hazırlandığını vurguladı ve bölgelerde arazi çalışmaları yapılacağını, bölgenin jeolojik yapısının araştırılacak ve uygun görülen alanlarda sondajlı arama faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini söyledi. Arazi ve laboratuvar ortamında çeşitli analizler yapılacağını ve bölgede cevherleşmenin olup olmadığının araştırılacağını, ekipler tarafından verilerin yorumlanarak daha detaylı incelemeler yapılacağını ve sonuçları rapor haline getireceklerini de sözlerine ekledi.
Kömür aramalarına ilişkin projeler için toplam 261,4 milyon lira, radyoaktif hammadde aramaları için ise 63,8 milyon lira tahsis edildiğini belirten Yanık sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kömür, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltma bağlamında birinci derece öneme sahip, bu durumun önümüzdeki dönemlerde de süreceği görülüyor. Ülkemizde nükleer santrallerin kurulması ve devreye alınması çalışmaları devam ediyor. Kurulacak santrallerin ilerleyen dönemlerde gereksinimi halinde hammadde ihtiyacının yerli kaynaklarımızdan karşılanabilmesi için kurumumuz tarafından Nevşehir-Avanos-Gülşehir ve Manisa bölgelerinde arama çalışmalarına devam ediliyor."
MTA’da yılın projesi: "Türkiye Metalojeni Haritası"
Yanık, MTA’nın yılın projesi olarak Türkiye Metalojeni Haritasını değerlendirebileceğini vurguladı. Proje kapsamında, Türkiye'de bilinen tüm maden yataklarının güncel teknoloji ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla dijitale aktarılmasının hedeflendiğini açıklayan Yanuk, bu sayede Türkiye'deki maden yataklarının jeolojik ve jeodinamik özellikleri açısından tek bir harita üzerinde gösterilmesinin mümkün olacağını ifade etti.
Yüzeydeki maden yataklarını tespit etmenin neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Yanuk, bu haritanın gömülü ve derin yatakların keşfedilmesinde kritik alt yapı verileri sağlayacağını ifade etti.
Projenin aynı zamanda havza/kuşak yataklarının çıkarılmasının da önünü açacağını kaydeden Yanuk, "Sonuç olarak da bu haritanın gerek ekonomik açıdan ve gerekse zaman yönetimi açısından ülkemizdeki madencilik faaliyetlerine büyük bir katkı sunması bekleniyor." dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı