9.275,50 TRY BIST 100 BIST 100
41,95 EUR EUR EUR
37,93 USD USD USD
5,20 CNY CNY CNY
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
47,37 TRY Faiz Faiz
65,19 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,26 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,42 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,05 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
356,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.810,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Moody’s 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 11 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi.

Moody’s 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi

Moody’s Yatırımcı Servisi tarafından yayınlanan açıklamada, 11 Türk bankasının kredi notunda değişikliğe gidilmesine gerekçe olarak, bağımsız  kredi gücü üzerindeki baskılar ve bankaların reytinglerine yansıtılması gereken sistemik destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesi gösterildi.

Moody’s’in not değişikliğine gitme kararının, Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankasi, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası’nı kapsadığı belirtildi.

Moody’s açıklamasında, "Türk bankalarının varlık kalitelerinin ve karlılıklarının zayıflaması ve likiditenin daralmasını bekliyoruz. Bankacılık sisteminin gelecekteki büyümesi piyasa finansmanına büyük ölçüde bağlı olacaktır. Bu da bankaların yatırımcı algısı ve piyasa dinamiklerine olan hassasiyetini artırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Moody’s’in bu yıl Türkiye’nin yüzde 2,5, 2015 yılında ise yüzde 2,9 büyümesini beklediği kaydedildi.

Moody’s ayrıca Fed’in tahvil alımını azaltmasının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın finansman maaliyetlerini artırdığına, her iki faktörün de likidite daralmasına yol açabileceğine dikkati çekti.

Açıklamada, "Belirsizlik, Türkiye’nin hedeflenenin üzerinde seyreden enflasyonu, kur volatilitesi ve mevcut politik gelişmelerin etkisininde kaynaklanmaktadır" görüşü ifade edildi.

Moody’s Akbank’ın temel kredi değerlendirmesini teyit ederken, yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını Baa2/Prime 2 seviyesinden Baa3/Prime-3 seviyesine çekti. Moody’s Akbbank’ın yabancı para cinsiden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını ise Baa3/Prime-3 seviyesinde ve bankanın finansal güç notunu D+”olarak teyit etti. Açıklamada banka finansal güç notununun görünümü durağan, mevduat reytinglerinin görünümü ise negatif olduğu bildirildi.

Kuruluş, Bank Asya’nın finansal güç notunu “D”den “D-“ye, temel kredi değerlendirmesinin “ba2”den “ba3”e çekerken, yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli mevduat notlarının “Ba1” seviyesiden “Ba2” seviyesine düşürdü. Bankanın yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin görümünü ise “negatif” olarak belirledi.

Moody's, Denizbank’ın finansal güç notunu “D+”dan “D-“ye, temel kredi değerlendirmesini “ba1” seviyesinden “ba3” seviyesine çekti. Uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytingleri ise “Baa3/Prime-3” seviyesinden “Ba1/Not-Prime” seviyesine revize edildi. Açıklamada, bankanın tüm reytinglerindeki görünümün “durağan” olduğu belirtildi.

Şekerbank’ın banka finansal güç notunun “D”den “D-“ seviyesine, yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reyting notları ise “Ba1”den “Ba2” seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın tüm reyting değerlendirmelerinin “negatif” görünümde olduğu ifade edildi.

Ziraat Bankası’nın banka finansal güç notu “D+” seviyesinde teyit edilirken, uzun ve kısa vadeli yerel para cinsiden mevduat reytingleri “Baa2/Prime-2” seviyesinden “Baa3/Prime-3” seviyesine aşağı yönlü revizse edildi. Açıklamada uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin “Baa3/Prime-3” seviyesinin teyid edildiği belirtilirken, tüm reytinglerdeki görünümlerin “negatif” olduğu kaydedildi.

Moody, TEB'in finansal güç notunu “D+”dan “D”ye çekerken, kısa ve uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” olarak teyit edildi. Bankanın yabancı para cinsinden mevduat reyting görünümünün “negatif”, diğer reyting görünümlerinin ise “durağan” olduğu belirtildi.

Garanti Bankası’nın finansal güç notu “D+” seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi “baa3”ten “ba1” seviyesine çekildi. Uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden reytingleri “Baa2/Prime-2” seviyesinden “Baa3/Prime-3” seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” seviyesinde teyit edilirken, bankanın yerel ve yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingleri ise “Baa2”den “Baa3”e çekildi.

Halk Bankası’nın banka finansal güç notu “D+” olarak teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi “baa3” ten “ba1” seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduatlarının reytingleri “Baa2/Prime-2” seviyesinden “Baa3/Prime-3” seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” seviyesinde teyit edilirken, döviz cinsinden öncelikli borç reytinginin “Baa2”den “Baa3” seviyesinde çekildi.

İş Bankası’nın banka finansal güç notu “D+” seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi  “baa3”ten “ba1” seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri “Baa2/Prime-2” seviyesinden “Baa3/Prime-3” seviyesine çekildi, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” olarak teyit edildi. Açıklamada bankanın öncelikli borç reytingi “Baa2”den “Baa3”e, döviz cinsiden ikinci derece borçların reytingi ise “Ba1”den “Ba2”ye çekildi.

Vakıflar Bankası’nın banka finansal güç notu “D+” olarak, temel kredi değerlendirmesi de “ba1” seviyesinde korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri “Baa2/Prime-2” seviyesinden “Baa3/Prime-3” seviyesine çekilirken, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinde mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” seviyesinden teyit edildi. Açıklamada öncelikli borç reytinginin “Baa2”den “Baa3”e çekildiği, döviz cinsinden ikincil borç reytinginin ise “Ba2” olarak teyit edildiği belirtildi. Bankanın tüm reyting görünümleri ise “negatif” olarak ifade edildi.

Yapı ve Kredi Bankası’nın banka finansal güç notu “D+”da, temel kredi değerlendirmesi “ba1”de korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri “Baa3/Prime-3” seviyesinde teyit edilirken, uzun vadeli yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingi de “Baa3” seviyesinde korundu. Bankanın tüm reyting notlarının görünümünü ise “negatif” olduğu belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Trump’tan gümrük hamlesi! Çin’e vergi %125’e çıktı, 75 ülkeye 90 günlük muafiyet

10 Nisan 2025 Perşembe

Çin’den ABD vergilerine yüzde 84’lük misilleme

9 Nisan 2025 Çarşamba

Trump, Çin’i daha yüksek tarife koymakla tehdit etti

8 Nisan 2025 Salı

Asya ülkeleri, Trump’ın gümrük tarifelerine karşı ABD ile müzakere arayışında

8 Nisan 2025 Salı

Trump: Ticaret açığı kapanmadığı sürece Çin ile anlaşma yapılması mümkün değil

7 Nisan 2025 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun