Moldova'da geçen hafta kurulan hükümetin istifasını talep eden muhalefet, tansiyonu artırıyor. Moldova Çevre Bakanı Valeriu Munteanu, gösterilerde muhalefetin Rusya'dan maddi destek ve eylem talimatı aldığını vurguladı.
Ülkede muhalefetin Başbakan Filip'in istifası için tanığı sürenin dolacağı 28 Ocak için endişeli bekleyiş sürerken, Çevre Bakanı Munteanu, AA muhabirine yaptığı açıklamada hem Rusya hem de Avrupa Birliği (AB) yanlısı muhalif güçleri sert dille eleştirdi ve hükümetin istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.
Munteanu, "Biz, muhalefetin değil vatandaşımızın arzusuna yanıt vermek isteriz" diyerek, gösterileri organize eden, sağ ve sol görüşlü muhalif güçleri Rusya'nın bir araya getirdiğini ve bu ülkenin, Moldova konusundaki planlarının artık netleştiğini savundu.
Çevre Bakanı Munteanu, muhaliflerin iktidara gelmesi durumunda ülkede neler yaşanacağını şimdiden kestirmenin zor olduğunu, muhalefetin savunduğu tezlerin sürekli değiştiğini ifade ederek, muhalefetin ilk etapta bütçeden bir milyar avronun hortumlanması iddiaları üzerinde durduğunu, son dönemde sadece erken seçimden söz ettiğini vurguladı.
Çözüm önerisinde bulunmayan bir muhalefet karşısında diz çökmeyeceklerine işaret eden Munteanu, "Hükümet olarak bütçe ve sosyal sorunlardan söz ediyoruz. Bu sorunları da kısa vadede çözeceğiz ancak çözüm dışarıdan yardım almadan mümkün olamayacak. Romanya'dan beklediğimiz 150 milyon avroluk kredi ve diğer bazı destekler olmadan işimiz oldukça zor olacak" diye konuştu.
"Moldova muhalefetinin dış kaynağı Rusya"
Moldova Çevre Bakanı Munteanu, muhaliflerin Rusya'dan maddi destek gördüğünü yineleyerek, "Kaynakların biri, Rusya Büyükelçiliği. Muhalefet liderleri, elçilikten verilen paraları bavullarla taşıyıp götürüyorlar. Moskova, destek verdiği tüm muhalefet liderlerini seferber ederek, ülkemizin Avrupa entegrasyonuna karşı faaliyet gösteriyor" diye konuştu.
Munteanu, muhalefete maddi destek sağlayan bir diğer grubun da Moldova'da yolsuzluktan hüküm giyen ve Almanya'ya kaçan oligarşi temsilcileri olduğunu söyledi.
Rusya'nın Moldova'nın bulunduğu bölgede etkisini kaybetmek istemediğine işaret eden Munteanu, "Bölgemizde etki alanını kaybetmek istemeyen, eski feodal zihniyete sahip sadece Rusya var. Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra topraklarımıza el koyan Rusya, bu toprakları bir daha kaybetmek istemiyor. Rusya gerekirse kendi vatandaşını aç bırakır ancak istilacı emellerinin hizmetine cömertçe para harcar" ifadesini kullandı.
Bakan Munteanu, Rusya'nın petrol fiyatların düşmesiyle büyük ekonomik sorunlar yaşadığını, buna rağmen Suriye, Moldova, Türkiye dahil birçok ülkenin işlerine karışmaya çalıştığını vurgulayarak, "Moldovalı muhalefet liderleri her hafta sonunu Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğerlerinden, para ve eylem talimatları alır" diye konuştu.
Munteanu, Moldova hükümetinin, Kişinev sokaklarında protesto gösterilerini sürdüren muhalefetin taleplerini öncelikle Rus basınından öğrendiğine de işaret ederek, muhalefetin, teröristler gibi hareket ederek kendilerine ültimatom verdiğini, parlamentoyu feshetmemeleri halinde kaba kuvvete başvurma tehdidinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
İktidara kaos tehdidi
Ülkenin erken seçime götürülmesi talebiyle yapılan eylemlere AB yanlısı olduğu ifade edilen Haysiyet ve Gerçek Platformu (DA) da destek veriyor.
Rusya yanlısı partilerle ortak hareket eden muhalefetteki DA lideri Andrey Nastase de ülkede söylenen yalanlardan artık usandıklarını belirterek, protesto gösterilerinde yasaların dışına çıkmayacaklarını söyledi.
Nastase, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir yandan protestolar sürerken diğer yandan yönetim yolsuzluk çalışmalarını sürdürüyor. Hükümete ültimatom verdik. Bir sonraki eylemimiz demokratik, medeni ve barışçıl ama çok daha sert olacak" dedi.
Ülkeyi yönetenlerin hiçbir sözüne güvenmediklerini ifade eden Nastase, "Bundan böyle hükümet temsilcileriyle normal bir diyalog kurulamaz" diye konuştu.
"Çok daha sert" tepkinin ne anlama geldiğine ilişkin halihazırda yorum yapamayacağını belirten Nastase, "Sektör temsilcileriyle görüşeceğiz. Şimdiden neler yapabileceğimizi söylemem mümkün değil. Ancak bugüne kadar olduğu gibi protestolar barışçıl olmayı sürdürecek" değerlendirmesinde bulundu.
Andrey Nastase, Moldova'da her alanda büyük etkisi bulunan oligarşi sembolü Vladimir Plahatnuk'u adalet önüne çıkarmaya söz veren hükümetin bunu başaramadığına dikkati çekerek, "Tüm dünya bilsin, Plahatnuk aslında Moldova'nın Yanukoviç'i, Romanya'nın Çavuşeskusu'dur" ifadesini kullandı.
Eski Sovyetler Birliği'nin (SSCB) en yoksul üyelerinden biri olan Moldova'da halk ise ülkede yaşanan gelişmeleri endişeyle izlerken, ülkede istikrarın sağlanmasını ümit ediyor.
Rus eşiyle Rusya'da yeni hayat kurma planı yapan Grigory isimli 26 yaşındaki mühendis, "Moldova'da artık sevebileceğim hiçbir şey kalmadı" derken, hem hükümetin hem de muhalefetin çalışmalarını eleştirdi. Grigory, "Rusya'nın Dinyester bölgesinde yeterince askeri gücü var. Hücum ederlerse beş dakikada Kişinev'de olurlar. Neyse fark etmez, bu kavgaya ortak olmak istemem" yorumunu yaptı.
Şehir merkezinde, başbakanlık ve parlamento binasının önünde dört ay önce kurulan çadır kentte yaşayan emekli yarbay Oleg Fedko da hükümete karşı düzenlenen eylemlere destek verdiğini, Moldova sınırlarını korumak uğruna yaşamını, hatta sağlını feda ettiğini anlattı. Fedko, "İşsizim, parasızım, çocuklarımın başını sokacağı evim bile yok. Ama tek duam ülkede savaş ve kaos olmasın" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı